Scăldatul diplomatic al lui Aurescu în Bâstroe și Chilia
Scandalul Bâstroe a fost mușamalizat încet dar sigur de către autoritățile române, fapt pentru care Ucraina își vede mai departe de propriile interese în timp ce România „se face că lucrează”. Dar, un comunicat transmis ieri de către Ministerul Afacerilor Externe condus de Bogdan Aurescu evidențiază clar faptul că dosarul Bâstroe a fost gestionat de acest minister.
„Nu există un decret sau tratat/acord semnat privind permisiunea României pentru tranzitarea brațului Chilia și a canalului Bâstroe de către navele sub pavilion terț încărcate cu cereale. MAE nu a acordat nicio permisiune părții ucrainene pentru efectuarea de lucrări de dragare de adâncire pe brațele Chilia și Bâstroe. Dimpotrivă, MAE a precizat părții ucrainene în iulie 2022 că tranzitarea, cu caracter excepțional și limitat, pe aceste canale a navelor terțe care transportă cereale ucrainene, trebuie să aibă loc cu respectarea strictă a dreptului internațional de mediu și cu precizarea clară că România își menține în totalitate poziția privind canalul Bâstroe, ceea ce înseamnă că România nu acceptă niciun fel de dragare de adâncire”.
Dar, Ucraina a anunțat cu mult timp înaintea acestui comunicat al lui Aurescu că deja a încheiat lucrările de adâncire a canalului Bâstroe, iar SIE a încadrat lucrările de pe canalul Bâstroe în categoria „riscurilor și amenințărilor care pot aduce atingere siguranței naționale sau care contravin intereselor statului român”.
Opppsss! Ce ai făcut tu MAE, tu CSAT! Nimic. Tăcere și mers pe burtă! Mai mult, prin Rezoluția Cabinetului de miniștrii ai Ucrainei din 9 februarie 2022, „Chilia este considerată o cale navigabilă interioară a Ucrainei cu dimensiunile de proiectare: lungime 95,445 metri, lățime 120 m și adâncime 8,23 m”. Ulterior, vine Academia Română și anunță clar: „Brațul Chilia reprezintă granița stabilă și acceptată internațional între România și Ucraina, în consecință, nu poate fi considerată o cale navigabilă, ci o cale internațională, cu regim special de graniță, care obligă la un regim de gestionare acceptat de cele două țări”. Din nou tăcere de la MAE și mers pe burtă!
Însă, Bogdan Aurescu ne anunță că moare de grija Ucrainei și precizează faptul „că eventuala blocare de către România a tranzitului de cereale ucrainene ar fi însemnat afectarea gravă a economiei ucrainene, care susține efortul de apărare împotriva agresiunii Rusiei și declanșarea unei crize alimentare mondiale, care ar fi afectat cu precădere statele în curs de dezvoltare, blocaj care ar fi acționat doar în interesul Rusiei”. Dar, despre faptul că fermierii români au fost falimentați de importul cerealelor din Ucraina nu scoate o vorbă. De ce oare ai tăcut și taci stimabile Aurescu când vine vorba de interesele românilor? Dar și tăcerea e un răspuns!
În schimb, autoritățile române, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Bogdan Aurescu, n-au scos o vorbă despre faptul că adâncirea de către Ucraina a canalului Bâstroe fără acordul României încalcă, atenție, cinci convenții internaționale, la care cele două state sunt parte;
- Convenția privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural adoptată de UNESCO în 1972 și acceptată de România prin Decretul nr. 187/1990.
- Convenția Ramsar (The Ramsar Convention on Wetlands) privind zonelor umede ca habitat al păsărilor acvatice la nivel internațional. Tratatul a fost semnat la 2 februarie 1971 în orașul iranian Ramsar și a intrat în vigoare pe 21 decembrie 1975.
- Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa, mai cunoscută sub numele de Convenția de la Berna, care reprezintă un acord multilateral de mediu de bază în domeniul conservării naturii, având ca obiect patrimoniul natural al Europei și al unor state din Africa.
- Convenția de la Espoo adoptată la 25 februarie 1991 și intrată în vigoare la 10 septembrie 1997, prin care se reglementează evaluarea impactului asupra mediului în situația în care un anumit proiect are impact transfrontalier.
- Comisia Europeană a Dunării înființată după încheierea Războiului Crimeii și semnarea Tratatului de pace de la Paris pe 18/30 martie 1856 și care stabilea neutralizarea Mării Negre, retrocedarea către Moldova a trei județe din sudul Basarabiei și libera circulație pe Dunăre, aflată sub supravegherea unei comisii internaționale.
Practic, România este parte la aceste la toate aceste cinci convenții internaționale, dar cu toate acestea, atenție, nici până astăzi autoritățile române n-au informat secretariatele celor cinci foruri internaționale despre faptul că Ucraina a adâncit canalul Bâstroe, fără acordul țării noastre.
De ce oare n-a sesizat nici Klaus Iohannis, nici Nicolae Ciucă, dar mai ales Bogdan Aurescu, cele cinci comisii la care România este parte? Iar tăcere, tăcere și mers tiptil pe burtă! Nu cumva un răspuns la tăcerea autorităților române poate fi aflat de la cetățeanul ucrainian Serghei Timcenco cu ocazia pelerinajului său prin mai multe instituții ale statului român în perioada 17-20.05.2022?