Scanarea cu gaz xenon, o nouă metodă de depistare a sechelelor pulmonare post-Covid ascunse
Cercetătorii britanici au observat că unele persoane trecute prin Covid-19 rămân cu sechele pulmonare care nu sunt depistate prin radiografie sau CT. Ei au depistat aceste sechele printr-o nouă metodă: scanare cu gaz xenon.
Unele dintre aceste persoane au avut chiar forme ușoare de Covid-19 și, totuși, chiar după mai multe luni acuzau probleme de respirație, stare de oboseală fără motiv. La radiografie și CT nu au fost localizate sechele care să explice simptomele acuzate.
”Sunt pacienți care au CT-ul absolut normal. Dar i-am investigat cu gaz xenon , explică prof. Fergus Gleeson de la Universitatea Oxford. ”Xenonul se comportă ca oxigenul: intră în plămâni, în fluxul sanguin. În zonele închise la culoare, xenonul ca oxigenul nu poate pătrunde”, explică prof. Gleeson.
Studiul britanic a fost efectuat pe un grup restrâns de persoane post Covid. Totuși, până acum, cu ajutorul noii metode s-au descoperit sechele ascunse la 70% dintre persoanele investigate. Autorii studiului au declarat că vor să extindă investigațiile prin noua metodă pe un număr mai mare de persoane.
Cercetătorii spun că aceste sechele sunt anomalii microscopice care nu sunt depistate cu ajutorul radiografiei sau CT-ului și sunt descoperite la persoane care nu prezintă simptome de Long Covid.