Scandal de corupţie în Parlamentul European. Europarlamentari români, printre cei vizaţi (VIDEO)

Publicat: 13 mart. 2025, 20:31, de Ionut Jifcu și Rona David, în POLITICĂ , ? cititori

Autoritățile belgiene au efectuat peste 20 de percheziții într-o anchetă privind corupția în Parlamentul European, unde mai mulți europarlamentari sunt suspectați că au primit bani de la Huawei pentru a susține cauza companiei, ancheta având legătură cu eurodeputatul Fulvio Martusciello și promovarea tehnologiei 5G. Printre cei vizaţi sunt şi trei europarlamentari români

Eurodeputata Maria Grapini a declarat, pentru Ziarul Puterea, că ancheta vizează 20-30 de foşti şi actuali membri ai Parlamentului European, dar şi asistenţi ai acestora şi funcţionari din PE.

„Da, din păcate este al doilea scandal după Qatar, de data aceasta este cu partea chineză. Eu știu ce s-a discutat în grupul nostru, ne-a informat președinta grupului că a fost sesizată de parchetul belgian și că două colege din Italia, care sunt membri în S&D, au transmis în scris că se suspendă până la terminarea cercetărilor. Procedura așa a fost și la Qatar, când colega grecoaică de data asta a fost în acel scandal. Prezumpția de nevinovăție funcționează și ele au dreptul să rămână membri în Parlament, dar independenți. Pe restul, din celelalte grupuri, pentru că aparțin altor grupuri ceilalți eurodeputați, în mulți… se zice așa că sunt 20-30 de foști eurodeputați, dar și actuali eurodeputați, și ceea ce este mai grav, că și din staful eurodeputaților, adică asistenții și funcționari din Parlament. Se pare că totul a plecat de la conferințe, deci un truc în a da bani”, a declarat Grapini, pe aeroportul din Strasbourg.

Ciuhodaru, Buşoi şi Buda, printre cei vizaţi

Printre europarlamentarii vizaţi de ancheta procurorilor belgieni s-ar număra şi românii Tudor Ciuhodaru, Cristian Buşoi şi Danile Buda.

Maria Grapini a confirmat informaţia.

„Da, am aflat și că sunt și români bănuiți. (…) Da, numelelor am văzut că apar. Astăzi am văzut și eu că știți că a fost o săptămână grea. Eu personal mă îndoiesc că românii noștri ar fi acolo, dar sigur că cercetările vor continua”, a declarat eurodeputata.

Eventuale sancţiuni pentru europarlamentarii vizaţi de anchetă ar trebui luate doar de statele membre, până la trimiterea în judecată sau condamnarea lor.

„Nu! Președinta Parlamentului a declarat că a luat la cunoștință de aceste informații și nimeni nu poate să sancționeze altfel, pe regulamentul Parlamentului European, decât, sigur că atunci când, dacă se confirmă, ei vor fi clar excluși. Dar trebuie să trimite statele membre, statul membru din care face parte acel eurodeputat, dacă mai este, dacă nu este fost eurodeputat, atunci trebuie să ceară ridicarea imunității. Recent, chiar în Plenare din această săptămână, am ridicat la un polonez imunitatea, culmea, pe niște declarații”, a conchis Maria Grapini.

De la ce a pornit ancheta

Un grup de europarlamentari, inclusiv Fulvio Martusciello, a semnat o scrisoare în care își exprimă îngrijorarea cu privire la politizarea implementării tehnologiei 5G în Uniunea Europeană. Semnatarii subliniază faptul că digitalizarea este unul dintre pilonii esențiali ai redresării post-Covid, iar 5G joacă un rol crucial în creșterea economică, crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea serviciilor publice și extinderea accesului la educație și servicii digitale.

Scrisoarea argumentează că tehnologia 5G este esențială în domeniul sănătății, facilitând dezvoltarea telemedicinei, mai ales pentru zonele rurale, unde pacienții ar putea beneficia de tratamente mai rapide, indiferent de locație. De asemenea, infrastructura 5G ar sprijini colaborarea la distanță în industrie, contribuind la creșterea afacerilor și îmbunătățirea competitivității.

Europarlamentarii critică faptul că anumite state membre au interzis sau intenționează să interzică utilizarea dispozitivelor străine 5G, pe fondul unor temeri de securitate considerate nefondate. Ei susțin că astfel de măsuri afectează inovația, perturbă lanțurile industriale și îngrădesc accesul consumatorilor la servicii de telecomunicații rapide și accesibile.

În scrisoare se solicită o implementare nepolitizată a tehnologiei 5G, fără discriminare bazată pe originea producătorilor de echipamente. Parlamentarii denunță ceea ce numesc „rasism tehnologic”, subliniind că toate companiile ar trebui să fie evaluate strict pe criterii tehnice și factuale. De asemenea, ei avertizează că întârzierea implementării 5G ar avea un impact negativ asupra economiei europene, blocând crearea de locuri de muncă și progresul în educație și sănătate.

În final, scrisoarea pledează pentru o Europă care își menține suveranitatea digitală, bazându-se pe propriile principii de concurență echitabilă și valori de nediscriminare, deschidere și colaborare. Semnatarii cer Comisiei Europene și miniștrilor telecomunicațiilor din UE să sprijine un cadru care să permită concurență echitabilă pentru toți furnizorii de tehnologie, atâta timp cât aceștia respectă cerințele tehnice.

Astfel, europarlamentarii avertizează că doar printr-o abordare echitabilă și incluzivă a implementării 5G, Europa poate asigura un viitor digital prosper și competitiv pentru toți cetățenii săi.