Scandal în Jandarmeria Vâlcea. Angajați plecați ca mercenari în Congo, pentru Potra

Publicat: 14 feb. 2025, 17:39, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
Scandal în Jandarmeria Vâlcea. Angajați plecați ca mercenari în Congo, pentru Potra

Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Vâlcea se află în mijlocul unui scandal de amploare, după ce s-a aflat că mai mulți angajați și-au luat concediu fără plată pentru a lupta în armata de mercenari condusă de Horațiu Potra. Acesta este cunoscut drept un susținător al lui Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale. Dezvăluirile au fost făcute de jurnaliștii de la PressOne și au generat o reacție oficială din partea Jandarmeriei Vâlcea.

Jandarmi români în armata privată a lui Horațiu Potra

Mai mulți jandarmi din cadrul IJJ Vâlcea au solicitat concedii fără plată pentru a se alătura unei armate de mercenari care a fost trimisă să lupte în Republica Democratică Congo. Unul dintre aceștia a decedat în urma unui infarct, în timp ce alți doi s-au întors și activează în continuare în structurile jandarmeriei.

Un ofițer din cadrul Jandarmeriei Vâlcea a declarat sub protecția anonimatului că superiorii acestora erau conștienți de plecarea lor în Congo. Potrivit acestuia, cel puțin un jandarm care s-a alăturat mercenarilor avea relații apropiate cu conducerea unității, motiv pentru care i s-ar fi permis acest lucru fără probleme. Acesta susține că nu este un caz singular și că mai mulți angajați ai instituției au procedat similar.

”Se ştia că e în Congo în perioada cât a fost suspendat, doar soţia lui lucrează la Resurse Umane. Dar era un fel de apropiat al comandantului şi îi accepta orice. Se pare că şi acum îl acoperă, deoarece comanda a ştiut întotdeauna pentru ce s-a suspendat din activitate. Şi nu e singurul jandarm care a procedat aşa”, a declarat pentru PressOne un ofiţer din cadrul Jandarmeriei Vâlcea.

Reacția conducerii IJJ Vâlcea

După ce informațiile au fost preluate în presa locală și națională, conducerea Jandarmeriei Vâlcea a emis un comunicat prin care a negat orice implicare în facilitarea plecării jandarmilor în Congo. Reprezentanții instituției au precizat că angajații au dreptul legal la concediu fără plată, iar unitatea nu are atribuții de a monitoriza activitățile acestora pe perioada concediului.

Conform legislației în vigoare, cadrele militare pot solicita concedii fără plată pentru o perioadă de până la patru ani în anumite situații, precum însoțirea unui soț/soție trimis în străinătate într-o misiune oficială sau ocuparea temporară a unui post în cadrul unei organizații internaționale. De asemenea, există posibilitatea acordării concediului pentru alte motive „temeinic justificate”, dar pe o perioadă de maximum un an.

IJJ Vâlcea a subliniat că toate concediile fără plată acordate au fost aprobate conform prevederilor legale, pe baza unor solicitări individuale. Reprezentanții instituției au mai declarat că nu dețin informații despre activitățile specifice desfășurate de acești angajați în perioada concediului și că, la revenirea lor, legea impune reîncadrarea acestora pe funcții vacante.

”Dezminţim categoric informaţia conform căreia conducerea unităţii a favorizat plecarea unor jandarmi în Republica Dominicană Congo. Conform Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, articolul 14^1, cadrele militare beneficiază de dreptul la concediu fără plată, cu respectarea procedurilor şi reglementărilor specifice. Facem precizarea că instituţia nu are atribuţii legale pentru a verifica activităţile desfăşurate de persoanele aflate în concediu fără plată”, transmit oficialii IJJ Vâlcea.

În ceea ce privește speculațiile despre acoperirea acestor plecări, conducerea Jandarmeriei a respins categoric acuzațiile, afirmând că orice astfel de afirmații sunt lipsite de fundament și pot afecta imaginea instituției.

Cazul din Vâlcea nu este unul singular. Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor a fost și el implicat într-un scandal asemănător. În octombrie anul trecut, Direcția Generală Anticorupție (DGA) a desfășurat percheziții la domiciliile a trei jandarmi din Oradea, precum și în birourile unor persoane din conducerea unității, într-un dosar ce viza fapte de corupție. Ancheta viza, printre altele, și plecarea unor angajați în Africa, posibil în același scop.