Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în cadrul Festivalului Peștelui
Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri europene, timp de 5 ani, pentru a-și promova propriile interese politice și pentru a păcăli Uniunea Europeană (UE).
Festivalul, care a primit un buget total de 340.000 de euro, era inițial destinat revitalizării și promovării identității locale, dar a devenit un vehicul pentru primarul PSD al Brăilei, Marian Dragomir, să-și câștige sprijinul electoral.
În 2018, Primăria Brăila, sub conducerea lui Marian Dragomir, a obținut fonduri europene pentru organizarea Festivalului Peștelui, cu scopul declarat de a contribui la atragerea turiștilor și promovarea tradițiilor locale. Cu toate acestea, după cinci ediții ale evenimentului, Brăila pare să fie mai săracă și lipsită de perspective, în timp ce banii europeni au fost cheltuiți în mod suspect.
Festivalul Peștelui a fost marcat de concerte inutile, la care au fost invitați artiști cu onorarii exorbitante, precum Taraful Rutenilor & Carmen Chindriș și chef Cătălin Scărlătescu, care au fost plătiți sume semnificative pentru prestațiile lor. De asemenea, formația Azur a cântat la eveniment, fără a fi disponibil un contract în SEAP, însă estimările sugerează că și ei au primit sume substanțiale.
Un aspect care a atras atenția publicului a fost faptul că formația Nelu Vlad & colegii săi au compus o piesă închinată baronului PSD Brăila, Mihai Tudose, ceea ce a fost perceput ca un exces de pupincurism din partea artiștilor.
În plus, presa locală din Brăila a fost acuzată că a evitat să critice administrația lui Dragomir și evenimentul Festivalului Peștelui, depinzând în mare măsură de contractele publice cu Primăria Brăila și CJ Brăila, ambele conduse de membri ai PSD.
Cu toate acestea, scopul inițial al Festivalului Peștelui, de a promova tradițiile locale și de a atrage turiști în Brăila, pare să fi fost ignorat în favoarea intereselor politice ale primarului Dragomir.
Primarul „uitat” să menționeze de banii europeni
Primarul Dragomir a avut grijă să lase să se înțeleagă că acest festival al peștelui de la Brăila se organizează datorită lui, că lui ar trebui să îi mulțumească brăilenii pentru distracția oferită.
„În oraşul de la Dunăre, pe parcursul a patru zile, o dată pe an, Brăila vă va convinge că este oraşul în care se merită ca turiștii să vină în orice anotimp. Aici găsiţi informaţii suficiente pentru a vă bucura sufletul şi îmbogăţi cultura, puteţi face plimbări cu barca, şalupa sau vaporul pe cele două braţe ale Dunării, puteţi iniţia adevărate partide de pescuit, dar în acelaşi timp vă puteţi relaxa, în Staţiunea Blasova. Fiecare dintre obiectivele proiectului vor fi prezentate invitaţilor din ţară, turiştilor care se află în concediu, dar şi brăilenilor care doresc să afle mai multe amănunte despre cultura, tradiţiile şi obiceiurile păstrate de-a lungul timpului în oraşul de la Dunăre”, se preciza, în 2018, într-un rezumat al proiectului cu privire la oportunitatea organizării Festivalului Peștelui la Brăila.
Dragomir a evitat să spună că UE a dat acești bani Brăilei, timp de 5 ani, pentru a ajuta acest oraș să evolueze, să se facă auzit în țară și să atragă turiști dornici să descopere tradițiile acestei comunități, nu ca să adune el procente electorale, în timp ce Brăila se depopulează și se afundă în sărăcie pe zi ce trece.
se preciza, în 2018, într-un rezumat al proiectului cu privire la oportunitatea organizării Festivalului Peștelui la Brăila.
Timp de 5 ani, Festivalul Peștelui Brăila a însemnat doar o mașinărie de tocat bani europeni, de organizat șușanale cu chiuituri, terminate neapărat cu un foc de artificii, semn că administrația Brăilei sărbătorea faptul că a reușit să îi păcălească pe oficialii europeni, conform faramogul.ro.