Scandal la Constanța. Primarul Vergil Chițac forțat de un consilier să prăduiască 2.000.000 de euro
Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a intrat într-un scandal uriaș privind înființarea Organizației de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța din cauza unui consilier de al său.
Chițac vrea OMD legal
Constatând că a pierdut meciul turistic din acest sezon estival cu Mangalia, edilul Constanței, Vergil Chițac, încearcă să reducă pentru anul viitor decalajul atracției turistice a stațiunii Mamaia față de sudul Litoralului.
Practic, Vergil Chițac a constatat că Mamaia a pierdut bătălia turistică cu stațiunile din sudul Litoralului din cauza faptului că la Mangalia funcționează de vreo trei ani prima organizație de management al destinației din România.
Ca atare, recent, edilul Constanței a demarat procedurile pentru înființarea OMD Mamaia-Constanța desemnându-l pe consilierul său personal George Măndilă să se ocupe de așa ceva.
Astfel, primarul Vergil Chițac a arătat că vrea să se constituie această organizație și chiar își dorește să dea toți banii strânși din taxele speciale către viitorul OMD, adică circa 2.000.000 de euro pe an, susținând dreptul de vot 50% pentru stat și același procent pentru mediul privat, așa cum prevede legea.
Măndilă vrea OMD ca un SRL
Numai că George Mândrilă, care se vede viitorul președinte al OMD-ului Mamaia-Constanța, din neștiință sau din anumite interese, a conceput un statut greșit al viitorului OMD-ului Mamaia-Constanța.
Mai mult, acest statut a fost aprobat de către Consiliul Local Constanța prin HCL nr 478/31.10.2022, dar contravine total prevederilor legale in vigoare. Practic, George Măndilă a urmărit prin acest statut să fragmenteze votul privaților, astfel încât fiecare membru să aibă un anumit procent.
Astfel, Primăria Constanța și-ar putea adăuga voturile, preferențial, dacă nu va mai fi unitar, așa cum prevede legea, adică, mai direct, banii să meargă către cam cine vrea consilierul lui Chițac.
Totodată, consilierul George Măndilă a susținut public că viitorul OMD Mamaia-Constanța ar putea deveni o societate comercială, ceea ce a generat o mulțime de controverse și reacții.
FPTR: Statutul propus de Măndilă contravine prevederilor legale
Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) l-a avertizat pe edilul Vergil Chițac, pe 19 noiembrie 2022, printr-o scrisoare deschisă, că statutul propus de consilierul George Măndilă și aprobat prin HCL nr 478/31.10.2022 contravine prevederilor legale in vigoare și din următoarele motive două motive.
Prima ilegalitate vizează faptul că ”statutul O.M.D. se aprobă de către Adunarea Generală a Asociaților – membriii fondatori, Consiliul Local putând aproba prin Hotărâre un proiect de statut”.
Cea de a doua observație a FPTR constă în aspectul că ”sumele colectate din taxele speciale pentru promovare turistică nu pot fi considerate cotizații anuale ale Primăriei Municipiului Constanța la O.M.D. Mamaia-Constanța”.
Ca atare, FPTR consideră că ”aprobarea Statutului prin HCL nr. 478/31.10.2022 și nu de către Adunarea Generală a O.M.D. atrage nulitatea acestuia”, iar ”pentru înființarea Organizației de Management al Destinației sub forma de asociație, este necesară voința și votul tuturor membrilor fondatori, fiind obligatoriu și avizul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului”.
Avertismentul FPTR
”Considerăm că reprezentanții Primăriei Municipiului Constanța în Consiliul Director al O.M.D. trebuie să aibă cunoștințe temeinice și experiență în domeniul turismului, în administrația publică și să aplice intocmai și necondiționat legislația specifică, nu să impună Adunărilor Generale ale Patronatelor locale un statut care conține grave încălcări ale legislației în domeniu”, se menționează în scrisoarea avertisment a FPTR către primarul Vergil Chițac.
Practic, edilul Constanței este forțat de către consilierul său George Măndilă să facă o ilegalitate, doar ca cele circa 2.000.000 de euro destinați viitorului OMD să fie direcționați de acesta cam după bunul său plac.
Liberalul George Măndilă care a votat cu PSD
George Mîndilă este absolvent al Liceului Mircea cel Bătrân din Constanța și al Institutului Politehnic din București, Facultatea de Tehnologie Construcții Mașini și are și un master în Managementul Afacerilor la Universitatea din Galați.
Activitatea profesională a desfășurat-o preponderent în mediul privat, cu excepția unei scurte perioade când a fost șef birou în cadrul Agențiilor Domeniilor Statului Constanța.
A fost timp de aproape două mandate consilier județean în perioada 2012-2019, fiind membru PDL din noiembrie 2008 și ulterior membru PNL. A renunțat la mandatul de consilier județean în 2019 pentru că a votat cu… PSD.
Măndilă: Prețul parcării pe oră este dat de prețul cafelei în zonă
Ultimii doi ani înainte de a ajunge consilierul lui Chițac și-a desfășurat activitatea tot în mediul privat și a realizat emisiuni de televiziune la postul local Dotto Tv.
El este artizanul scandalului parcărilor din această vaără de la Mamaia, care prevedea tarife între 8 și 18 lei ora, adică, între aproape 2 euro și 4 euro ora! Măndilă a spus că prețul parcării pe oră este dat de prețul cafelei în zonă, fiind o cutumă europeană.
”Ciupelile” de vreo 300.000 de lei din bani publici ale lui Măndilă
Presa locală din Constanța a făcut și un mic inventar al ”ciupelilor” din fonduri publice ale lui George Măndilă, adică vreo 300.000 de lei, prin intermediul firmei sale Image Reflection SRL, al cărei acționar este:
- În 17 august 2020, firma domnului Măndilă încasa de la Primăria Techirghiol suma de 10.000 de lei pentru ”realizare material video cu descrierea Orasului Techirghiol”.
- În septembrie 2019, firma domnului Măndilă primea 80.000 de lei pentru a scrie o carte de promovare pentru comuna Tuzla.
- Mai, 2019, 23.000 de lei din partea comunei Valu lui Traian, pentru prestări servicii preluare, prelucrare și difuzare materiale informative audio-video.
- Octombrie 2018, 101.500 lei pentru elaborare, tipărire și livrare carte aniversară Cernavodă AZI/Cernavoda TODAY.
- În august 2018, 7.000 de lei de la primăria Murfatlar pentru realizare materiale video Anul Centenarului 2018.
- Iulie 2018, din nou Valu lui Traian. 52.500 de lei pentru o carte despre istoria localității în text și imagini.
- Iulie 2018, din nou comuna Tuzla. 30.100 de lei pentru ”materiale video”.
- Din nou Murfatlar, încă 7.000 de lei, pentru realizare materiale video în Anul Centenarului.