Scandal la Electromontaj, firma familiei Bîlteanu: un acționar invocă prejudicii de 3 milioane de euro

Publicat: 20 mai 2024, 12:05, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Scandal la Electromontaj, firma familiei Bîlteanu: un acționar invocă prejudicii de 3 milioane de euro

Traian Săbău, acționar al societății Electromontaj S.A., solicită revocarea Consiliului de Administrație al companiei și inițierea acțiunii în răspundere împotriva membrilor acestuia, acuzându-i de gestionare defectuoasă și frauduloasă a patrimoniului societății.

Acuzațiile lui Traian Sabău, care deține 5,21% din Electromontaj, se referă la o serie de tranzacții dezavantajoase încheiate de Consiliul de Administrație cu terți, dar și cu persoane afiliate, printre care se numără și acționari majoritari. Electromontaj este controlată de controversata familie Bîlteanu, Gheorge, tatăl, și George, fiul.

Tranzacții suspecte cu terenuri

Unul dintre aspectele invocate de Traian Sabău se referă la vânzarea unor terenuri deținute de Electromontaj S.A. la prețuri sub piață. Astfel, o parte din terenul companiei a fost vândută către H4L Agam S.A., o firmă afiliată acționarului majoritar Mora Capital S.A., la un preț de 71 euro/mp, deși valoarea de piață a terenului era semnificativ mai mare după aprobarea PUZ-ului.

De asemenea, o altă parte din teren a fost vândută către Terra Property S.R.L., la un preț mai mare de 71 euro/mp, dar tot sub piață. Ulterior, Terra Property a revândut terenul către Kaufland Romania și Lidl Romania la prețuri mult mai mari.

Lipsa de transparență și conflict de interese

Acționarii critică lipsa de transparență din partea Consiliului de Administrație cu privire la aceste tranzacții, susținând că nu au fost justificate în mod corespunzător din perspectiva necesității și oportunității lor. De asemenea, acuză membrii Consiliului de Administrație de conflict de interese, având în vedere legăturile lor cu firmele cu care au fost încheiate tranzacțiile.

Prejudiciu de 3 milioane de euro

Acționarii estimează că Electromontaj S.A. a suferit un prejudiciu de cel puțin 3 milioane de euro ca urmare a acestor tranzacții dezavantajoase. Ei solicită efectuarea unei expertize contabile pentru a determina cu exactitate amploarea prejudiciului.

Cereri către Adunarea Generală a Acționarilor

Pe baza celor de mai sus, acționarii solicită Adunării Generale a Acționarilor (AGA) să ia următoarele măsuri:

  • Revocarea membrilor Consiliului de Administrație
  • Inițierea acțiunii în răspundere împotriva membrilor Consiliului de Administrație
  • Constatarea încetării mandatelor membrilor Consiliului de Administrație împotriva cărora s-a inițiat acțiunea în răspundere
  • Desemnarea noilor membri ai Consiliului de Administrație
  • Împuternicirea unei persoane pentru negocierea și semnarea contractelor de mandat cu noii membri ai Consiliului de Administrație.

Mai jos vă prezentăm o parte din documentul elaborat de Traian Sabău: 

  1. Consiliul de Administrație a încheiat, atât cu terți cât și cu persoane afiliate (respectiv cu Societățile AGAM DEVELOPMENT S.R.L. și H4L AGAM S.A.), o serie de contracte dezavantajoase, în contra interesului economic al Societății Electromontaj S.A., respectiv:
    • Conform mențiunilor de la punctul 17.2.1 de la pagina 52 din Notele la situațiile financiare individuale aferente anului 2023, Electromontaj S.A. a vândut către H4L Agam S.A. (succesor prin cesiune al lui Agam Development S.R.L. și afiliat al acționarului majoritar Mora Capital S.A. controlat ….. de bunuri în valoare de 7.535.387 lei, respectiv o parte din terenul în suprafață totală de 53.869 mp aflat în proprietatea Electromontaj S.A., după aprobarea PUZ-ului, cu un preț de 71 euro/mp, deși terenul avea o valoare mult mai mare de piață după aprobarea PUZ-ului.

Faptul că vânzarea terenului către H4L Agam S.A. a fost efectuată la un preț sub valoarea de piață rezultă fără dubiu inclusiv din împrejurarea că, anterior, imobilul fusese achiziționat de Electromontaj S.A. cu prețul de 69,48 euro/mp, înainte de aprobarea PUZ-uIui, element ce a influențat în mod semnificativ valoarea terenului.

  • Vânzarea de către Electromontaj S.A. către Terra Property S.R.L. a unei părți din terenul în suprafață totală de 53.869 mp aflat în proprietatea Electromontaj S.A., în aceleași condiții precum cele menționate la punctul 1.1 de mai sus, respectiv după aprobarea PUZ-ului, cu un preț mai mare de 71 euro/mp însă mult inferior față de prețul de piață.

La scurt timp, acest teren a fost dezmembrat și vândut de Terra Property S.R.L. către Kaufland Romania și Lidl Romania la prețuri mult mai mari față de prețul de achiziție.

  • Conform punctului 17.2.3 de la pagina 52 din Notele la situațiile financiare individuale aferente anului 2023, Societatea Electromontaj S.A. a achiziționat bunuri și servicii de la Societatea Agam Development S.R.L. (afiliat al acționarului majoritar Mora Capital S.A., societate controlată de ), în valoare de 12.753.826 lei în anul 2022, respectiv, în valoare de 14.050.774 lei în anul 2023.
  1. Lipsa de transparență și dialog rezultată din faptul că niciuna din aceste tranzacții nu a fost justificată acționarilor din perspectiva necesității și oportunității încheierii acestora, respectiv din perspectiva modalității de determinare a prețurilor practicate, aceste aspecte și justificări fiind absolut necesare în condițiile în care tranzacțiile în discuție au fost încheiate între persoane afiliate;
  2. Membrii Consiliului de Administrație al Societății Electromontaj S.A. se aflau, cel puțin în parte, în conflict de interese la momentul aprobării efectuării acestor tranzacții dezavantajoase din punct de vedere economic pentru Electromontaj S.A., conflict de interese determinat de legătura evidentă dintre acționariatul Electromontaj, acționariatul unor societăți membre în Consiliul de Administrație și acționariatul societăților cu care au fost încheiate tranzacțiile în discuție;
  3. Patrimoniul Societății Electromontaj S.A. a fost grav prejudiciat prin decizii ale Consiliului de Administrație, respectiv prin tranzacțiile încheiate în numele și pe seama Societății, Ia prețuri dezavantajoase pentru Electromontaj S.A., fapte ce au condus Ia diminuarea semnificativă a beneficiilor financiare pe care societatea le-ar fi putut obține prin practicarea prețului de piață al bunurilor tranzacționate.

Prejudiciul suferit de Societatea Electromontaj S.A. este de cel puțin 3.000.000 Euro (întinderea exactă va fi determinată prin expertiză contabilă ce urmează a fi efectuată în cadrul acțiunii în atragerea răspunderii membrilor Consiliului de Administrație), prejudiciu cauzat Societății prin încheierea, în detrimentul intereselor economice ale acesteia, a unor tranzacții cu societăți afiliate acționarului majoritar, Mora Capital S.A., controlate de beneficiarul real (rudă de gradul I, respectiv tată al lui acționar al societății H4L Development S.A.).

În baza dispozițiilor art. 1171 din Legea nr. 31/1990, solicit introducerea pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor Electromontaj S.A. convocată pentru data de 28/29.05.2024, a următoarelor puncte:

  1. Revocarea membrilor Consiliului de Administrație al Societății Electromontaj S.A. ca urmare a gestionării în mod defectuos și fraudulos a patrimoniului societății;
  2. Inițierea acțiunii în răspundere împotriva membrilor Consiliului de Administrație al Societății Electromontaj S.A., respectiv împotriva dlui CAUNII MIHAI și a persoanelor juridice CONFIDENT INVEST BUCUREȘTI S.A., IONESCU MIHAI-ANDREI PFA, LAND FOR TOMORROW S.R.L. și LCL BUSINESS ADVISORY S.R.L. pentru încălcarea îndatoririlor acestora față de societate și pentru daunele produse societății prin aceste încălcări. Împuternicirea unei persoane care să exercite acțiunea în justiție, în numele Societății Electromontaj S.A.
  3. Constatarea încetării de drept a mandatelor membrilor Consiliului de Administrație împotriva cărora s-a hotărât inițierea acțiunii în răspundere, cu ridicarea imediată a dreptului acestora de a reprezenta societatea în relațiile cu terții, de a încheia orice fel de acte și de a semna orice fel de înscrisuri de Ia data adoptării hotărârii adunării de a declanșa acțiunea în răspundere împotriva acestora.
  4. Desemnarea membrilor Consiliului de Administrație al Societății Electromontaj S.A., pentru un mandat de 4 ani, începând cu data Hotărârii A.G.O.A. Stabilirea remunerației administratorilor nou aleși la aceeași valoare cu cea aprobată anterior de adunarea generală a acționarilor societății pentru administratori.
  5. Împuternicirea unei persoane pentru negocierea și semnarea în numele și pe seama Societății a contractelor de mandat cu noii membri ai Consiliului de Administrație.

Cum s-a ridicat Electromontaj în era Bîlteanu

Electromontaj a fost achiziționtă în perioada pandemiei. Compania a încheiat anul 2019 cu un profit net de 404 mii de lei, în scădere de la 8,6 milioane de lei, și cu o cifră de afaceri de 269,2 milioane de lei, în scădere de la 292,8 milioane de lei.

Electromontajul din epoca Bîlteanu a obținut profituri nete cât mai mari iar cifra de afaceri la 467 milioane de lei.

”De vină” pentru acest salt sunt contractele cu Transelectrica, principalul beneficiar al Electromontaj, așa cum scrie în Raportul administratorilor scris cu ocazia convocării Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 29/30 mai.

Cele mai mari contracte încheiate cu Transelectrica în ultimii 3 ani

Electromontaj a câștigat contracte de zeci și sute de milioane de lei de când familia Bîlteanu a venit la conducere. De multe ori, compania a fost în tandem cu alta, sau chiar în asociere de patru firme.

  1. 287,6 milioane de lei (Contract „LINIA ELECTRICA AERIANA (LEA) 400 kV dublu circuit (d.c.) CERNAVODA-STALPU si racord in statia GURA IALOMITEI”). Au fost depuse 2 oferte, Electromontaj și Elecnor din Spania.
  2. 260,2 milioane de lei (Instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive de tip compensator static de putere reactiva (STATCOM), câte una în fiecare din stațiile 400/220/110/20 kV Sibiu Sud și 400/220/110/20 kV Bradu). Electromontaj a participat în tandem cu Siemens Energy. Nu au fost alte oferte.
  3. 247,8 milioane de lei (“LEA 400 kV d.c. Gutinaș Smârdan”). Electromontaj a participat în tandem cu ELM Electromontaj Cluj. A mai fost depusă încă o ofertă din partea asocierii Elecnor Spania și ŞA-RA Enerji İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. din Turcia.
  4. 151,8 milioane de lei („Trecerea la tensiunea de 400kV a axului Portile de Fier – Resita – Timisoara – Sacalaz – Arad / LEA). Au fost depuse două oferte.
  5. 82 milioane de lei (Racordare LEA 400 kV Isaccea – Varna si LEA 400 kV Isaccea Dobrudja in statia 400 kV Medgidia Sud – Etapa II LEA 400 kV d.c. – Racorduri la statia Medgidia Sud). Electromontaj a participat în tandem cu Electromontaj Cluj. A mai fost depusă o ofertă din partea ETHGROUP, companie încadrată la fime mici).
  6. 71,9 milioane de lei („Creșterea siguranței în funcționare a zonei de rețea Argeș – Vâlcea, realizarea stației 400 kV Arefu și montarea unui AT 400 MVA, 400/220 kV”). Singura ofertă primită a fost din partea asocierii  Siemens Energy, Electromontaj Carpați și Electromontaj.
  7. 59,1 milioane de lei (Creșterea gradului de siguranță în alimentarea consumatorilor din zona de sud a Municipiului București racordați în stația 400/220/110/10 kV București Sud). A fost singura ofertă.
  8. 55,8 milioane de lei (Contract C 254/2021 ”Mărirea capacității de transport LEA 220 kV Stejaru-Gheorgheni-Fântânele”). Singura ofertă primită a fost din partea tandemului Electromontaj-Electromontaj Cluj.
  9. 45 milioane de lei (Retehnologizarea statiei 220/110 kV Craiova Nord). Au fost depuse 4 oferte.
  10. 41,4 milioane de lei (LEA 220 kV dublu circuit Ostrovu Mare – RET-Etapa I). Electromontaj a făcut parte dintr-o asociere cu ELM Electromontaj Cluj. A mai fost depusă ofertă din partea asocierii Prelchim și MİTAŞ ENERJİ VE MADENİ İNŞAAT İŞLERİ TÜRK.
  11. 36,8 milioane de lei (RK LEA 400 kV Bucuresti Sud – Pelicanu). Au fost depuse 2 oferte.
  12. 10.6 milioane de lei (Achizitia si montajul a 21 sisteme de monitorizare integrate pentru unitatile de transformare din statiile CNTEE Transelectrica SA). A participat într-o asociere cu Simtech International. Au fost depuse 4 oferte.

În afară de Transelectrica, Electromontaj a câștigat contracte mari și cu Municipiul Vaslui (106 milioane de lei, într-o asociere cu Flash Lighting  Services și Conbetas), cu Hidroelectrica (două contracte, 67 milioane de lei și, respectiv 41 milioane de lei, în tandem cu DSD Noell GmbH), cu Municipiul Craiova (17 milioane de lei, în tandem cu Electromontaj Cluj), cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (46 milioane de lei, într-o asociere cu Enevo Group și Siemens Energy) etc.

Cine sunt Dragoș  și Gheorghe Bîlteanu

Dragoș Bîlteanu este absolvent de ASE și deține un master în administrarea afacerilor încă din anul 2005. Fost președinte al SIF Banat Crișana, Dragoș Bîlteanu este cunoscut mai degrabă publicul drept soțul cântăreței Cristina Rus de la trupa Blondy. El este cunoscut în piața imobiliară, în principal, prin afacerile făcute alături de investitorul grec Ioannis Papalekas.

Dragoș Bîlteanu și administratorul firmelor sale, libanezul Najib El Lakis, au fost arestați în decembrie 2014, ca urmare a dosarului DIICOT privind delapidarea SIF Banat Crișana și SIF Muntenia.

În noiembrie 2019, Bîlteanu a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani, pentru folosire cu rea-credinţă a creditului sau bunurilor societăţilor Industrialexport şi SIF1, precum şi pentru trei infracţiuni de manipulare a pieţei de capital.

Tatăl lui, Gheorghe Bîlteanu, este fost președinte al SIF Muntenia și fondatorul grupului de firme Romenergo.

Gheorghe Bîlteanu s-a autosuspendat în ianuarie 2015 din funcţia de membru în Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia (SIF4), retragerea având loc atunci în condiţiile în care la începutul lunii decembrie 2014 el a fost audiat de procurorii DIICOT alături de fiul său.

Cerere-completare-ordine-de-zi-AGOA-7490-din-10-mai-2024