Scandal monstru: Producătorii de alimente acuză ANPC că îi obligă să șteargă pictograma Nutri-Score
În industria alimentară se prefigurează un scandal monstru, după ce producătorii au fost anunțați de retaileri că, începând cu data de 1 noiembrie, trebuie să dispară pictograma NutriScore de pe etichete la solicitarea expresă venită din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care ar considera că informația transmisă consumatorului român nu este completă și nici corectă.
O decizie care a stârnit indignarea producătorilor, ca să nu mai vorbim de implicațiile financiare majore pe care le presupune. Mai trebuie spus și faptul că în România etichetarea Nutri-Score era oricum voluntară.
“Marți, la prima oră, începe dezinformarea consumatorilor! Ne-a obligat un hipermarket să ștergem Nutriscore din cauza ANPC. A decis ANPC, cu vorbe, să nu mai fie analiza Nutri- Score pe etichete. Analiza am făcut-o la solicitarea expresă a hipermarket-urilor și nu a fost ieftină. Această analiză, realizată la un Institut agreat, prezenta glucidele, lipidele și proteinele dintr-un produs pentru 100 grame. În funcție de valoarea acestora se inscripționa de la verde închis la roșu pentru a-l avertiza pe consumator. Deci era o informare corectă, facilă a consumatorului. Este o zi de doliu pentru informarea corectă a consumatorilor!”, afirmă Bibiana Stanciulov, fondatoarea Sonimpex Topoloveni, producătorul magiunului de prune Topoloveni într-o postare pe Facebook.
Sonimpex nu este însă singurul producător în această situație. Tot mai multe companii susțin că au fost informate de retaileri că nu vor mai receptiona produsele cu Nutri-Score. Deja unii au început să șteargă pictograma de pe etichete sau să aplice un timbru alb peste ea până la epuizarea stocurilor, în timp ce firmele mari au trecut deja la tipărirea de noi etichete.
Ce este Nutri-Score
Nutri-Score este un sistem independent de etichetare, dezvoltat de oameni de știință renumiți în domeniul nutriției, care ajută la identificarea valorii nutritive a unui produs alimentar, se arată într-o postare pubicată pe site-ul unui retailer important.
Eticheta Nutri-Score prezintă prin 5 culori, de la verde la roșu, și 5 litere, de la A la E, valoarea nutrițională pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs. Nutri-Score ia în considerare atât nutrienții care ar trebui consumați mai des sau într-o cantitate mai mare (cum sunt fibrele, proteinele), cât și pe cei care ar trebui consumați mai rar sau în cantitate mai mică (cum sunt zahărul, sarea), mai precizează comerciantul.
Semnificația culorilor
Produsele marcate cu culoarea verde (A, B) sunt produse importante în alimentație, iar ele ar trebui să fie consumate mai des. Au cea mai bună valoarea nutruțională
- produsele marcate cu galben (C) ar trebui consumate cu moderație
- produsele marcate cu portocaliu și roșu (D, E) trebuie consumate în cantitate mai mică, deoarece conțin o cantitate mai mare de grăsimi, zahăr și sare.
Nutri-Score a fost propus de către EREN, o echipă franceză de cercetare în nutriție publică, condusă de profesorul Serge Hercberg. Este bazat pe scorul nutrițional FSA, creat de Agenția pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie. CE a lăsat la latitudinea țărlor membre etichetarea NutriScore, voluntară în multe state, la acest moment.
Citește și De unde a cumpărat Casa Unirea dovleacul dulce pentru dulceață. Cu banii jos, spune Daea