Scandal pe piața cărții! Chirițoiu, despre cartelul editurilor: „Nu le-am dus la sapă de lemn”

Publicat: 26 aug. 2024, 07:01, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Scandal pe piața cărții! Chirițoiu, despre cartelul editurilor: „Nu le-am dus la sapă de lemn”

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a reacționat ferm la criticile aduse de edituri după ce șase dintre cele mai importante edituri și librării din România au fost amendate cu 1,2 milioane de euro.

„Nu am dus la sapă de lemn editurile pentru că nu le-am amendat decât cu jumătate din profitul obținut în anul anterior și nu cu toată suma,” a declarat Chirițoiu, subliniind că intervenția sa nu vizează litigiile comerciale dintre edituri și Bookster, ci respectarea legilor concurenței.

Contextul scandalului: Accesul Bookster la cărți, restricționat

Consiliul Concurenței a sancționat editurile și librăriile pentru că ar fi încercat să limiteze accesul Bookster la cărțile lor, într-o mișcare pe care autoritatea a considerat-o ca fiind o încălcare a legilor concurenței. Bookster, o bibliotecă virtuală fondată în 2013, cumpără cărți din librării și le închiriază companiilor, care, la rândul lor, le pun la dispoziția angajaților. Problema a apărut din momentul în care editorii au acuzat Bookster că nu plătește drepturile de autor corespunzătoare pentru aceste împrumuturi, afectând astfel veniturile autorilor.

Bogdan Georgescu, fondatorul Bookster, ripostează

Bogdan Georgescu, co-fondatorul Bookster, a reacționat vehement la acuzațiile editurilor, afirmând că acestea sunt motivate exclusiv de bani. El a explicat că, de la înființare, Bookster a plătit toate taxele pentru drepturile de autor către organismele de gestiune colectivă, conform legii. Georgescu a subliniat că editurile nu aveau dreptul legal să primească aceste taxe, deoarece nu dețin drepturile de împrumut, ci doar pe cele de vânzare a cărților. În plus, el a acuzat editurile că au făcut presiuni ilegale asupra librăriilor pentru a nu mai vinde cărți către Bookster, ceea ce a condus la intervenția Consiliului Concurenței.

Reacția editorilor: Un „cartel” pentru apărarea drepturilor de autor?

Asociația Editorilor din România (AER) a respins cu tărie acuzațiile Consiliului Concurenței, argumentând că acțiunile lor au fost menite să protejeze drepturile de autor și să combată pirateria. AER a criticat decizia Consiliului, afirmând că investigația nu a demonstrat existența unei înțelegeri între edituri pentru a limita accesul Bookster la cărți, ci doar inițiative publice legate de protecția drepturilor de autor. Potrivit AER, investigația a început în mai 2021, iar raportul final, emis în mai 2024, a ignorat informații esențiale, inclusiv procesele în curs împotriva Bookster pentru concurență neloială.

Gabriel Liiceanu: „O lovitură mortală” pentru Humanitas

Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas, sancționată cu 400.000 de euro, a descris amenda ca fiind „o lovitură mortală” pentru compania sa. Liiceanu a criticat dur decizia, subliniind că piața de carte din România este deja extrem de fragilă, fiind una dintre cele mai mici din Europa. „România, în ciuda sloganului ‘România educată’, este cea mai needucată țară din UE,” a adăugat el, referindu-se la o statistică Eurostat care arată că doar 29,5% din români au citit o carte în ultimele 12 luni.

Un viitor incert pentru piața de carte

Amenda aplicată de Consiliul Concurenței a zguduit profund piața editorială din România, lăsând în urmă o industrie și așa fragilă. Conflictul dintre edituri și Bookster este departe de a se încheia, cu procese în derulare și o tensiune crescândă între actorii din domeniu.

Amenzile date de Concurență

Consiliul Concurenţei a sancţionat șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,967 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro) pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială.

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • Curtea Veche Publishing S.R.L.                                           422.220,85 lei
  • Nemira Publishing House S.R.L.                                          324.636,37 lei
  • Humanitas S.A.                                                                    365.718,84 lei
  • Publica Com S.R.L.                                                              174.677,34 lei
  • Direct Client Services S.R.L. (Librăriile Cărturești)           3.982.290,66 lei
  • Librăriile Humanitas S.A.                                                     582.362,94 lei
  • Asociația Editorilor Din România                                        115.696,04 lei

Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că cele șase companii împreună cu asociația de profil din domeniu și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020.

Bookster achiziționa cărți de la edituri și librării, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor.

Editurile și Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER au considerat că activitățile desfășurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice și că aceasta nu respecta regulile de pe piața furnizării de carte și nu plătește suficient pentru drepturile de autor.

Noi nu ne putem pronunța asupra domeniului de aplicabilitate al altor legi, dar toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurentei. Editurile și librăriile trebuiau să acționeze doar prin mijloace legale pentru a-și atinge obiectivele” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Investigația a fost declanșată ca urmare plângerii înaintate de Asociația Educație pentru Toți Copiii, în calitate de deținătoare a bibliotecii Bookster.