Scandal penal după ce mai mulți deputați au fost chemați în mod fals la DNA, înainte votului pentru desființarea SIIJ
Cu câteva minute înainte de a se vota legea pentru desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), cel puțin zece deputați liberali au fost sunați să se prezinte „de urgență” la DNA Brașov. În toate cazurile, convocarea era una falsă, făcută probabil de pe cartele telefonice pre-plătite. Victimele farsei susțin că vor face plângere penală.
Situația a fost detaliată de deputatul de Dolj, Nicolae Giugea, într-o postare făcută miercuri pe Facebook:
„Cu câteva minute înainte de votul pentru desființarea Secției Speciale sunt sunat de pe numărul de telefon 0734860964
– Bună ziua
– Bună ziua.
– Domnul deputat Giugea?
– Da.
– Sunteți așteptat acum la DNA Brașov.
– Serios? De ce?
– Sunteți citat ca martor într-un dosar.
– Ce dosar?
– O să vă spună procurorul. Dar trebuie să veniți urgent.
– Doamnă (era o voce de femeie) eu nu am primit nicio citație.
– Imposibil. Ați primit și ați și semnat pentru ea.
– Doamnă, îmi spuneți că nu știu ce am semnat? Dacă vrea domnul procuror, să vină el la Parlament.
– O să vină cu mandat.
– Să vină. Îl aștept.
Am închis și apoi am votat. De pe același număr de telefon au fost sunați încă vreo 10 colegi ai mei. Acum telefonul este închis”.
Apel fals cu repetiție
Printr-o situație similară a trecut și deputatul gălățean Onuț Atanasiu. „Cu aproximativ cinci minute înainte de a intra în sala de plen, pentru a vota legea referitoare la SIIJ, am fost sunat de o doamnă să mă prezint de urgență la DNA Brașov. A refuzat să îmi dea detalii și a pretextat că ar fi deja o citație trimisă. După vot, în momentul în care am apelat numărul respectiv a intrat mesageria vocală”, ne-a declarat parlamentarul.
Acesta a spus că va formula plângere penală în această cauză și că mai mulți colegi sunt determinați să anunțe poliția cu privire la incident.
Incidentul a fost confirmat și de președintele PNL, Ludovic Orban.
„Înainte de vot cineva, pur și simplu, a încercat să-i determine să plece din sală. Le-am spus să facă sesizare la Poliție, să fie identificat cel sau cei care au putut să gândească așa ceva”, a declarat Orban.
Miercuri, deputații au decis desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ( SIIJ), cu 176 de voturi pentru și 136 contra (doi parlamentari nefiind prezenți).
Operațională din octombrie 2018, Secția este o structură operativă în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Are competența exclusivă de a urmări penal infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.