Scandal politic în Franța: Procurorii cer închisoare pentru Marine Le Pen în dosarul deturnării de fonduri europene

Publicat: 14 nov. 2024, 05:40, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Scandal politic în Franța: Procurorii cer închisoare pentru Marine Le Pen în dosarul deturnării de fonduri europene

Procurorii francezi au cerut miercuri o pedeapsă de cinci ani de închisoare, dintre care doi cu executare, pentru Marine Le Pen, una dintre cele mai proeminente figuri ale extremei drepte franceze.

Fosta lideră a partidului Rassemblement National (RN) este acuzată de deturnare de fonduri europene prin angajarea unor asistenți ai cabinetului său de europarlamentar pentru a lucra, în realitate, pentru partid. Acuzația este formulată într-un dosar vast, în care sunt vizate alte 26 de persoane, precum și RN ca entitate juridică. Procesul aduce în prim-plan acuzații de deturnare de fonduri și complicitate, între anii 2004 și 2016, când Marine Le Pen era atât europarlamentar, cât și lider de partid.

Potrivit procurorilor, în perioada menționată, Uniunea Europeană ar fi plătit salariile unor asistenți ai europarlamentarilor din RN, care ar fi lucrat de fapt pentru structurile interne ale partidului. Printre acuzații se numără și solicitarea ca Marine Le Pen să fie privată de dreptul de a ocupa funcții publice timp de cinci ani, cerere care, dacă ar fi aprobată, i-ar interzice să candideze la viitoarele alegeri prezidențiale din 2027.

Reacția lui Marine Le Pen: „Un rechizitoriu scandalos”

În fața acuzațiilor, Marine Le Pen a calificat rechizitoriul ca fiind „scandalos” și a sugerat că se încearcă în mod deliberat excluderea sa din viața politică. „Procurorii vor să priveze poporul francez de posibilitatea de a vota pentru candidatul dorit”, a declarat ea reporterilor, criticând caracterul „provizoriu” al cererii, ce presupune executarea imediată a pedepsei, chiar și în eventualitatea unui apel.

De asemenea, Le Pen a lansat acuzații asupra sistemului judiciar, afirmând că acest proces ar viza „ruinarea partidului”. În contextul procesului, Le Pen a afirmat că intenționează să candideze din nou la președinție și că milioanele de susținători ai săi ar fi privați de posibilitatea de a o vota, dacă va fi declarată neeligibilă.

Procurorii insistă pe gravitatea acuzațiilor

În pledoariile lor, procurorii au descris sistemul de deturnare de fonduri drept unul „fără precedent” ca amploare și durată. Procurorul Louise Neyton a subliniat că schema, care ar fi funcționat mai bine de un deceniu, a cauzat prejudicii semnificative fondurilor europene și că, dacă Parlamentul European nu ar fi intervenit, aceasta ar fi continuat să producă pierderi și mai mari. „Inculpații au transformat Parlamentul European într-o vacă de muls”, a declarat Neyton.

În plus față de pedeapsa cu închisoarea, procurorii au cerut aplicarea unei amenzi de 300.000 de euro pentru Marine Le Pen, subliniind responsabilitatea ei multiplă ca europarlamentar și lider de partid în perioada infracțiunilor. Având în vedere gravitatea acuzațiilor, procurorii au solicitat și interdicția provizorie de a candida, argumentând că măsura este necesară pentru a împiedica inculpații să continue activitățile ilegale în viitorul apropiat.

Următorii pași în proces

Până la data de 27 noiembrie, judecătorii vor asculta argumentele apărării, urmând ca verdictul să fie anunțat la începutul anului viitor. Sentința ar putea avea un impact major asupra carierei politice a lui Marine Le Pen, influențând și echilibrul politic în Franța, unde RN este o forță de influență semnificativă. În cazul unei condamnări definitive, Le Pen ar putea fi exclusă din cursa pentru prezidențialele din 2027, o perspectivă care provoacă deja reacții aprinse în tabăra sa politică.