Scandal uriaș. Câțiva fermieri din Dobrogea au importat oi bolnave din Spania și le-au exportat în Maroc

Publicat: 22 iul. 2024, 07:36, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Scandal uriaș. Câțiva fermieri din Dobrogea au importat oi bolnave din Spania și le-au exportat în Maroc

România este în centrul unui scandal internațional uriaș, din cauza lăcomiei unor fermieri din zona Dobrogea și a complicității conducerii Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care îi va putea duce spre faliment pe crescătorii de oi din țara noastră.

Descoperirea recentă a zeci de cadavre de oi și resturi de animale incendiate, parțial acoperite cu pământ, la groapa de gunoi a orașului Babadag va genera un scandal internațional uriaș care îi va afecta enorm pe crescătorii de oi din țara noastră.

Director DSVSA Tulcea: „Există suspiciuni că animalele ar fi fost infectate cu Pasteurella, o boală bacteriană gravă”

Dr. Mitică Tuchilă, directorul DSVSA Tulcea, a declarat că există suspiciuni că animalele ar fi fost infectate cu Pasteurella, o boală bacteriană gravă: „Examinările preliminare efectuate la laboratorul județean indică semne caracteristice pasteurelozei. Așteptăm confirmarea finală de la laborator pentru a putea lua măsurile adecvate. Dacă se confirmă, boala va necesita tratament adecvat și măsuri de prevenție”. Mai mult, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, județul Tulcea.

Activist de mediu: „Am aflat de la exportatori din Grecia și Maroc că animalele care vin din România mor la scurt timp după sosire”

Totodată, Gabi Păun, activist de mediu și reprezentant al organizației Animals International, a declarat recent că situația descoperită în Babadag ridică grave semne de întrebare privind gestionarea animalelor moarte și sănătatea publică. „Acum două săptămâni, am aflat de la exportatori din Grecia și Maroc că animalele care vin din România mor la scurt timp după sosire, prezentând simptome specifice pasteurelozei, o boală periculoasă și mortală pentru ovine. Aceasta este o boală foarte periculoasă care n-ar fi trebuit să părăsească țara. Exportatorii au raportat imediat situația, însă abia azi dimineață (nr. 18 iulie 2024) au fost descoperite gropi comune cu numeroase cadavre de oi. Din informațiile pe care le am de la sursele mele din teren, vorbim de cel puțin patru firme mari de export, care ar fi totalizat deja spre 100.000 de ovine afectate”. Mai trebuie precizat că în zona Babadag există un număr semnificativ de ovine, aproximativ 185.000 la persoane fizice și în jur de 245.000 la persoane juridice.

Caracatița afacerii oilor bolnave aduse din Spania în Dobrogea este păstorită și girată de conducerea ANSVSA

În spatele cadavrelor moarte descoperite la groapa de gunoi de la Babadag se ascunde o caracatiță uriașă a unor fermieri din Dobrogea susținuți și ajutați de către conducerea ANSVSA, în frunte cu președintele Alexandru Bociu. La sfârșitul anului trecut și la începutul acestui an, mai mulți fermieri din zona Dobrogea au importat, la un preț de dumping, peste 100.000 de oi din Spania. Numai că aceste oi aduse din Spania au fost vândute în România la prețuri modice pentru că erau bolnave. Însă, surprinzător, ANSVSA nu a efectuat testarea a 10% din efectivul de oi aduse din Spania, așa cum prevede legislația în vigoare, și, ca atare, nu s-a eliberat buletin de analiză. În schimb, aceste oi aduse din Spania au fost crotalate. Dar, după aducerea din Spania, oile au fost „spălate”, albite și înregistrate ca fiind oi, atenție, românești numai bine de exportat în Africa și statele arabe. Ca atare, potrivit informațiilor noastre, circa 100.000 de oi bolnave din Spania au fost exportate către destinațiile mai sus menționate, dintre care vreo 40.000 de exemplare au ajuns în Maroc. Numai că aceste oi aduse din Spania și exportate ca fiind din România au început să moară la scurt timp după ce au ajuns în Africa și țările arabe.

Exportul de oi din România, la un pas de blocaredar și multe semne de întrebare

Ca urmare a acestei situații, importatorii de oi din statele arabe și Africa vor sesiza instituțiile internaționale despre șmecheria regizată de câțiva fermieri din zona Dobrogea cu ajutorul conducerii ANSVSA. Mai exact, ei deja și-a anunțat intenția de a nu mai importa oi din România, ceea ce îi va afecta enorm pe ceilalți fermieri români care n-au fost implicați în afacerea spaniolă. Deocamdată, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, tace ca mortul în păpușoi, sperând să se stingă scandal despre care, atenție, a știut cu mult timp înainte să fie descoperite cadavrele de la Babadag. În schimb, imediat după declanșarea scandalului, a fost demis directorul DSVSA Constanța, Gabriel Nica, în timp ce „vedeta” acestui scandal, Mitică Tuchilă, directorul DSVSA Tulcea, încearcă să mușamalizeze această afacere scandaloasă regizată pe zona Babadag. Poate, totuși, premierul Marcel Ciolacu va trimite o echipă de la Corpul de control ca să clarifice situația oilor aduse din Spania, ca să nu aibă de suferit ceilalți crescători de oi din România care n-au fost implicați în această afacere și, astfel, să nu se blocheze exportul de oi către statele arabe și Africa.