Scandal uriaș în Suceava: preotul care și-a însușit biserica și a trecut la o mitropolie din străinătate
Un lăcaș de cult din inima orașului a devenit proprietate personală și a schimbat jurisdicția religioasă! Într-un oraș unde credința și tradiția sunt piloni ai comunității, un preot a stârnit controverse majore după ce a trecut Biserica Sfânta Treime pe numele său și a aderat la Mitropolia Ortodoxă a Muntenegrului. Acțiunile sale au declanșat reacții vehemente din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a inițiat demersuri legale împotriva sa.
Cum a devenit biserica proprietate personală
Preotul Viorel Sidoriuc, paroh al Bisericii Sfânta Treime, a înregistrat lăcașul de cult și terenul aferent pe numele său, invocând faptul că tatăl său a construit biserica în 1997 cu fonduri proprii și contribuții ale enoriașilor. Astfel, după renovarea clădirii, aceasta a fost transferată în acte pe numele preotului. „Mi-am vândut toată averea de la părinții mei, de la socri. E făcut pe terenul meu, de la poartă și până la scări eu sunt proprietar„, a declarat Aurelian Sidoriuc, tatăl preotului.
Trecerea la o mitropolie străină și reacția enoriașilor
La finalul unei slujbe dedicate Sfinților Mihail și Gavriil, preotul Sidoriuc a anunțat enoriașii despre decizia sa de a se autoexclude din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și de a adera la Mitropolia Ortodoxă a Muntenegrului. „A trebuit să fac cea mai grea alegere din viața mea!”, le-a spus acesta credincioșilor. Reprezentanții noii mitropolii au confirmat trecerea preotului sub ascultarea lor, invocând „situația tensionată” ca motiv al deciziei.
Reacția Arhiepiscopiei și posibilele consecințe
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a depus o plângere penală împotriva preotului, acuzându-l că a refuzat să treacă biserica în proprietatea parohiei. „Pașii aceștia conduc către caterisire săptămâna viitoare”, a declarat Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei. Caterisirea reprezintă excluderea definitivă din cler și pierderea dreptului de a sluji.
Implicațiile legale și morale ale acțiunilor preotului
Acest caz ridică întrebări privind proprietatea lăcașurilor de cult și autoritatea bisericească. Deși familia Sidoriuc susține că a finanțat construcția bisericii, în mod tradițional, lăcașurile de cult aparțin comunității și sunt administrate de structurile bisericești superioare. Trecerea la o mitropolie străină fără acordul Arhiepiscopiei locale poate fi considerată o încălcare a canoanelor bisericești și a normelor juridice.
Concluzie: un precedent periculos pentru unitatea bisericii
Acțiunile preotului Viorel Sidoriuc creează un precedent îngrijorător în ceea ce privește autonomia preoților și proprietatea lăcașurilor de cult. Într-o perioadă în care unitatea și coeziunea sunt esențiale pentru comunitățile religioase, astfel de demersuri pot genera diviziuni și confuzie în rândul credincioșilor. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile și care vor fi măsurile luate de autoritățile bisericești și civile în acest caz.