Scandalul „Cum-Ex” revine: Olaf Scholz, în mijlocul unei furtuni politice
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, se confruntă cu una dintre cele mai mari crize politice ale carierei sale, pe fondul reînvierii scandalului „Cum-Ex”. Acesta implică fraude fiscale masive, estimate la 36 de miliarde de euro, care pun sub semnul întrebării transparența și integritatea procesului politic german.
Scandalul „Cum-Ex” face referire la o schemă complexă prin care investitori, bănci și alte entități au exploatat lacune legislative pentru a obține rambursări ilegale de taxe. Tranzacțiile implicau transferuri rapide de acțiuni între diverse părți, în jurul datei de plată a dividendelor, pentru a pretinde multiple rambursări de impozite plătite o singură dată sau deloc, scrie Politico.
Conexiunile cu acest caz au afectat mai multe instituții financiare, inclusiv HSH Nordbank, deținută anterior de stat. În perioada 2008-2011, banca a fost implicată în tranzacții dubioase, plătind, în 2014, 126 de milioane de euro către autoritățile fiscale, după ce o anchetă juridică a scos la iveală neregulile.
Implicarea lui Scholz în scandalul „Cum-Ex”
Deși Scholz nu este acuzat direct de vreo ilegalitate, criticii săi susțin că acesta ar fi putut influența anchetele în perioada în care era primar al Hamburgului. Relațiile sale cu Christian Olearius, fostul șef al băncii Warburg implicate în scandal, ridică suspiciuni suplimentare. Olearius a fost acuzat de evaziune fiscală, dar procesul său s-a încheiat fără o decizie finală, din cauza stării de sănătate precare.
Scholz a afirmat în repetate rânduri că nu-și amintește întâlnirile cu Olearius, dar lipsa unor răspunsuri clare continuă să alimenteze speculațiile. Julia Klöckner, o figură proeminentă din opoziție, susține că „Scholz este responsabil pentru faptul că statul a pierdut milioane de euro din banii contribuabililor”.
Impactul asupra campaniei electorale
Scandalul vine într-un moment delicat pentru Scholz, care se pregătește pentru alegeri anticipate în februarie. Coaliția sa guvernamentală s-a prăbușit recent, iar Partidul Social Democrat (SPD) este cotat abia pe locul trei în sondaje.
Pentru opoziție, scandalul reprezintă o oportunitate de a submina credibilitatea cancelarului. Deși acest caz a avut un impact limitat asupra campaniei lui Scholz în 2021, acum ar putea influența percepția publică mult mai puternic, pe fondul nemulțumirilor economice și sociale.
Problema mai amplă a fraudei fiscale
Anchetele legate de „Cum-Ex” și „Cum-Cum” se desfășoară într-un ritm lent, ceea ce evidențiază problemele sistemice ale justiției germane. Până în prezent, doar câteva persoane au fost condamnate, iar multe cazuri rămân nesoluționate din cauza lipsei de resurse, birocrației excesive și legislației complexe.
Anne Brorhilker, un fost procuror implicat în investigarea cazului, susține că Germania este mult în urma altor state europene în combaterea fraudelor fiscale. De asemenea, recentele modificări legislative, care reduc perioada de păstrare a documentelor contabile de la 10 la 8 ani, sunt criticate pentru că ar putea împiedica recuperarea fondurilor pierdute.