Scandalul de la Parcul Feroviarilor: plăți nejustificate și licitații suspecte în Cluj-Napoca

Publicat: 25 feb. 2025, 08:38, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Scandalul de la Parcul Feroviarilor: plăți nejustificate și licitații suspecte în Cluj-Napoca

Revitalizarea Parcului Feroviarilor din Cluj-Napoca, un proiect menit să aducă un plus de valoare unei zone verzi importante din oraș, a ajuns în atenția Curții de Conturi Cluj.

Autoritățile locale sunt acuzate că au achitat o sumă considerabilă de bani pentru lucrări care, conform raportului Curții de Conturi, nu corespund realității de pe teren. Plăți ce ridică semne de întrebare sunt atribuite firmei Nord Conforest, controlată de frații Așchilean, care a beneficiat de o sumă de 386.696 de lei pentru lucrări care ar fi fost efectuate pe hârtie, dar nu există efectiv în teren, scrie Gazeta de Cluj.

Plata lucrărilor-fantomă

Raportul Curții de Conturi indică faptul că Primăria Cluj-Napoca a efectuat plăți pentru suprafețe mai mari decât cele executate efectiv. Printre abaterile identificate se numără 684,91 metri pătrați de lespezi din piatră de andezit care au fost facturați, dar nu se regăsesc pe teren, și 49,28 metri pătrați de dulapi de lemn facturat în plus. Aceste incongruențe au condus la supraevaluarea cheltuielilor și au afectat exactitatea situațiilor financiare oficiale ale Primăriei Cluj-Napoca pentru anul 2023. Aceste plăți sunt considerate o încălcare a legilor privind gestionarea fondurilor publice, inclusiv Legea finanțelor publice locale și Ordonanța 119/1999 privind controlul financiar preventiv.

Complicitate sau neglijență?

În ciuda acestor nereguli, Primăria Cluj-Napoca, condusă de Emil Boc, a aprobat plățile, alimentând un sistem în care fondurile publice sunt irosite, iar banii contribuabililor ajung să fie folosiți pentru a acoperi lucrări inexistente, nu pentru investiții necesare în infrastructura orașului. Criticii acestui sistem susțin că aceste plăți au fost tolerate, fie din neglijență, fie din complicitate, iar Primăria nu a efectuat o verificare riguroasă înainte de a autoriza transferurile de bani către Nord Conforest.

Legăturile dintre Primărie și Nord Conforest

Nord Conforest a câștigat licitația pentru modernizarea Parcului Armătura în aprilie 2021, un proiect estimat la 17,9 milioane de lei, dar cu o ofertă de puțin peste 14 milioane de lei. Licitația a fost contestată de firma Garden Center Grup, care a ridicat suspiciuni asupra legalității participării la licitație a Nord Conforest și a ACI Cluj, ambele firme având legături între ele prin frații Dorin și Ion Așchilean. Garden Center Grup a solicitat să se clarifice relațiile de acționariat dintre cele două companii și să se verifice dacă acest lucru încalcă legislația concurențială. Contestarea s-a dovedit a fi sortită eșecului, iar Primăria a continuat procedura, aprobând fără rezerve câștigarea licitației de către Nord Conforest.

Frații Așchilean – o rețetă de succes pe bani publici

Frații Așchilean sunt cunoscuți în Cluj-Napoca pentru contractele publice pe care le-au obținut prin intermediul firmelor lor. Atât ACI Cluj, cât și Nord Conforest au lucrat la proiecte de anvergură în oraș, inclusiv Sala Polivalentă și terminalul de pasageri de pe Aeroportul Avram Iancu. Criticii susțin că Primăria Cluj-Napoca a fost bine conștientă de beneficiarii acestor contracte, iar deciziile de a atribui proiecte firmelor fraților Așchilean ar fi fost luate într-un cadru favorabil acestora.

În acest context, frații Așchilean au aplicat aceleași practici și în alte orașe din România. În 2024, au participat la licitațiile pentru proiectele de revitalizare a parcurilor I.C. Brătianu și 1 Decembrie din Oradea, folosind aceleași firme, ACI Cluj și Nord Conforest. În aceste licitații, competiția se dă pe sume de aproape 80 de milioane de lei, iar schemele de implicare a aceleași rețele de firme ridică din nou semne de întrebare.

Continuarea contractelor publice cu Ministerul Apărării

Pe lângă proiectele din Cluj-Napoca și Oradea, Nord Conforest a continuat să obțină contracte publice și cu Ministerul Apărării, beneficiind de 25 de contracte între 2019 și prezent. Cel mai recent contract semnat a fost în februarie 2025, având o valoare de 2,7 milioane de euro pentru lucrări de reabilitare la unități militare.