Scandalul demolării din strada Icoanei. Poziția dezvoltatorului și cea a Primarului General

Publicat: 02 apr. 2021, 12:00, de Răzvan Zamfir, în News , ? cititori
Scandalul demolării din strada Icoanei. Poziția dezvoltatorului și cea a Primarului General

După ce Hotnews a scris ieri despre operațiunile de demolare de pe strada Icoanei 2-8, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe final de mandat, Primarul General actual, Nicușor Dan, declarat că a suspendat autorizația de demolare și că proprietarii nu aveau dreptul să demoleze până la clarificarea situației. Dezvoltatorul spaniol Homing Properties, spune însă, într-o notă de presă trimisă Puterea.ro, că a cumpărat imobilele din strada Icoanei nr. 2-8 în noiembrie 2018, dar înainte a făcut un Due Diligence și s-a adresat Ministerului Culturii, că să verifice dacă vreunul dintre imobile era clasat ca monument istoric, sau era vizat pentru a fi clasat monument istoric. Prin adresele 1869/21.05.2018 și 1870/21.05.2018, Ministerul Culturii a confirmat că niciunul dintre imobilele din Icoanei 2-8 nu era într-o asemenea situație.

„Pe de altă parte, ne-am întâlnit cu Nicușor Dan, care, la vremea respectivă, nu era Primar nici candidat la Primărie, ca să cerem punctul de vedere al Asociației Salvați Bucureștiul, asupra dezvoltării acestui proiect. Ne doream și ne dorim să dezvoltăm un proiect de care să fie mândri cât mai mulți bucureșteni, și am decis să consultăm societatea civilă. Din păcate, nu am primit de la domnia sa un feedback foarte constructiv, ci doar recomandarea de a pleca din România pentru că Bucureștiul trebuie să rămână așa cum este”, transmit oficialii companiei.

Mai mult, dezvoltatorul a comandat un studiu istoric la un specialist în domeniu, ca să înțeleagă cum au evoluat imobilele în timp și care este istoricul lor. „Concluziile au fost că aceste clădiri nu au valoare de patrimoniu pentru a fi conservate, dar au elemente frumoase care ar merita păstrate”, spun cei de la Homing Properties.

Casa Mița Biciclista

Fiindcă grupul spaniol (Homing/Mantor) are experiență în reabilitarea de clădiri cu valoare patrimonială – a reabilitat clădirea Casa Mița Biciciclista de pe Strada Biserica Amzei – a decis să integreze clădirile fără valoare patrimonială din strada Icoanei, a decis să integreze în proiectul nou toate elementele valoroase din clădirile existente.

„Pentru aceasta am angajat un arhitect renumit pentru proiectele legate de patrimoniul arhitectural și istoric din România, Georgeta Gabrea. Câteva din dintre lucrările sale sunt Lipscani 55 (Cărturești Carusel), Câmpineanu nr. 2, Căimaței nr. 10, Lipscani 76 (magazinul Adidas), Centrul Muzeal de la Buzău, Aeroportul Băneasa, Mânăstirea Plumbuita. Doamna Gabrea a avut o idea curajoasă: să nu ne limităm la a integra elemente valoroase din clădirea existentă, dar și să refacem întreagă fațadă pe una dintre clădiri, chiar pe poziția actuală, prin crearea un Atrium imens (10m înălțime și 7m lățime). Atriumul dă acces în clădire, dar și spre o grădină superbă de 700 mp în spatele clădirii. Este o modalitate frumoasă pentru a păstra memoria locului”, continuă Homing Properties..

Potrivit companiei, chiar de la planurile anexate la Certificatul de Urbanism (dar apoi și la proiectul autorizat) au fost respectați întotdeauna parametrii urbanistici pentru fiecare zonă protejată în care se află proiectul. „Mai mult de cât atât, nici măcar nu am atins limitele urbanistice ale parcelelor. Așadar, chiar dacă în strada Icoanei nr. 2-4-6 am fi putut să construim un proiect P+4+5Retras, ne-am conformat cu P+2+3Retras+4Retras. Chiar dacă per total am fi putut să construim peste 5.200 mp, vom construi doar 4.625 mp”, explică spaniolii.

În 2019 și 2020 au fost obținute toate avizele necesare

Pe parcursul anilor 2019 și 2020 a fost dezvoltat proiectul de arhitectură, și au fost obținute pas cu pas toate avizele necesare pentru Autorizația de Demolare și Construire. „Nu a fost un proces ușor, și la unele dintre Comisii a fost necesar să trecem de 4-5 ori, pentru că au solicitat corecții la proiect, pe care noi le-am implementat”, explică Homing Properties.

În data de 15.02.2021, când era în curs de a extrage elemente valoroase din fațadele existente, compania a primit o adresă/notificare de la Primarul General al Bucureștiului prin care a anunțat că suspendă Certificatul de Urbanism, Autorizația de Demolare și Autorizația de Construire, datorită faptului că există puternice „suspiciuni de nelegalitate”, dar fără să spună care sunt acelea.

„Adresa respectivă nu are temeiul legal din multe motive elementare: în primul rând, Primarul General nu are capacitatea de a suspenda acte administrative emise de Primăria Generală, cum sunt CU, AD și AC. Pe de altă parte, orice document semnat de către Primar trebuie contrasemnat de Secretarul Primăriei și de o persoană de specialitate, cum ar fi Arhitectul Șef, și trebuie să aibă un titlu și o motivare. Nu în ultimul rând, singurul motiv invocat de Primar, și anume faptul că „PUZ Zona Construită Protejată nr. 21 Jean-Louis Calderon interzice comasarea parcelelor” nu apare nicăieri în textul de PUZ respectiv, și oricum noi am cumpărat parcele care aparțin Zonei Protejate Jean Louis Calderon deja comasate”, continuă cei de la Homing.

Ce spune Primarul General

„Am suspendat autorizația de demolare emisă de fosta administrație până pe 30 iunie pentru suspiciuni de nelegalitate. Proprietarii au făcut un litigiu și au suspendat actul meu de suspendare ieri, dar eu în urmă cu două zile am emis un nou act de suspendare completat cu motivele de nelegalitate pentru suspendare. Cel de-al doilea act de suspendare l-am comunicat firmei care demolează cu executor judecătoresc, ieri la 15.30. Iar azi demolează”, a declarat pentru Hotnews Nicușor Dan.

Vineri, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 a suspendat activităţile de demolare ale caselor de patrimoniu din strada Icoanei 2-8 şi că proprietarul a fost amendat de Poliţia Locală, potrivit Agerpres.

„Demersurile în justiţie ale Primăriei Generale pentru a opri demolarea caselor de patrimoniu din strada Icoanei 2-8 au fost admise, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 2 a suspendat azi activităţile de demolare. Îmi pare bine că ni s-a dat dreptate în mod prompt şi sper că proprietarul imobilelor a înţeles că nu se pot face abuzuri. Menţionez şi faptul că Poliţia Locală a amendat proprietarul cu 20.000 de lei, pentru nerespectarea condiţiilor de şantier”, a scris edilul general pe Facebook.

Dezvoltatorul spune că a respectat adresa/notificarea Primarului („chiar dacă este evident că nu are nicio valoare juridică”) și am depus o Plângere Prealabilă la Primărie, și o cerere de Suspendare Adresă/Notificare respectiv la Tribunalul București – Secția II-a Contencios Administrativ și Fiscal. „De asemenea, am cerut o audiență la domnul Primar și am încercat să îl contactăm pe toate căile posibile. Până în prezent, nu am primit niciun răspuns, nici la cererea de audiență nici la Plângerea Prealabilă”, explică spaniolii..

Cererea de repunere pe rol a fost respinsă

Revocarea actului atacat este recunoașterea neechivocă a caracterului nelegal și reprezintă un abuz de drept procesual nemaiîntâlnit într-un stat de drept, deoarece se încearcă eludarea dispozițiilor art. 14 alin 5 din legea 554/2004 respectiv (5) În ipoteza în care se emite un nou act administrativ cu acelaşi conţinut ca şi cel suspendat de către instanţă, acesta este suspendat de drept”, se arată în nota de presă a Homing Properties.

În orice caz, dosarul a fost soluționat prin sentința civilă prin care s-a respins cererea domnului Primar de a repune dosarul pe rol în urma noii adrese/notificări, și a dispus suspendarea adresei din 15.02.2021.

La instanță, în schimb, cele două părți s-au judecat pe data de 24.03.2021, și Tribunalul a amânat pronunțarea o săptămână, până pe 31.03.2021. „Chiar în data de 31.03.2021, domnul Primar, în încercarea de eludare a dispozițiilor legale, constatând el însuși profunda nelegalitate a propriului act, a trimis o adresă de revocare a adresei de suspendare din 15.02.2021, precum și o nouă adresă/notificare de suspendare identică ca și măsuri dispuse. În acest mod, se încearcă prin emiterea succesivă a unor acte nelegale, lăsarea fară efect a oricărui demers legal inițiat de noi. În mod evident, se urmărește emiterea unui lung șir de acte, acestea putând fi toate revocate cu o zi înainte de pronunțare și înlocuirea acestora cu altele identice, cu încălcarea art. 12 NCPC și art. 15 Cod Civil”, explică Homing Properties.

Homing Properties susține că rămâne deschisă în continuare să discute orice propunere de modificare/îmbunătățire a proiectului, fie că vine din partea Primăriei, fie din partea societății civile. În acest sens, a fost deschis un dialog în ultimele săptămâni cu Asociația ARCEN.