Scandalul Euroins-ASF ia amploare! Bulgarii dezvăluie scurgeri de 400 milioane de euro în 5 ani de la City
Bulgarii de la Eurohold au început în ultimele zile un atac masiv la adresa autorităților de suprveghere financiară din România.
Compania Eurohold Bulgaria, proprietarul Euroins, numărul unul pe RCA în România, a declanșat în aceste ultime zile o adevărată artilerie împotriva ASF din țara noastră, dezvăluind sume scurse de ordinul milioanelor de euro, arătând cu degetul către persoane din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară care exercită presiuni etc.
Practic, Eurhold raportează un atac asupra unei companii bulgare în România. Potrivit președintelui Consiliului de Supraveghere al „Eurohold Bulgaria”, Asen Hristov, compania era sub presiunea unui grup de oameni, proprietari ai companiei City Insurance, care a dat faliment. Iar problemele dintre companii continuă de trei ani.
„Un anume grup de oameni a reușit să creeze rapid o structură piramidală – „City”. Prin ea s-au scurs 400 de milioane de euro în 5 ani, care au dispărut. Sunt investigații în derulare. Firma a dat faliment”, a explicat Hristov în emisiunea „Bună ziua, Bulgaria”.
„În acest timp, am primit oferte de cumpărare a acestui grup. În afară de asta, am fost supuși unor presiuni de la reprezentanții lor care lucrează pentru stat”, a adăugat el. Însă a ținut să spună că: „Nu suntem împotriva autoritatea financiară locală”, cu referire clară la ASF.
Eurohold susține că ia măsuri împotriva ASF
Eurohold Bulgaria a declarat luni că a luat toate măsurile operaționale și legale posibile pentru a proteja interesele acționarilor, creditorilor și investitorilor în urma a ceea ce descrie drept „un atac coordonat al angajaților autorității de supraveghere a asigurărilor din România” împotriva Euroins.
„Alături de experți interni, compania a angajat o echipă solidă de consultanți externi cu expertiză diversă și va continua eforturile de finalizare a cazului în România în conformitate cu legislația europeană”, a spus Eurohold într-un comunicat.
„Conducerea și principalii acționari ai Eurohold sunt încrezători că acțiunile întreprinse vor asigura stabilitatea financiară a companiei. Toate filialele holdingului funcționează normal”, se mai spune în sursa citată.
Compania a mai spus că în ultima perioadă de raportare (din septembrie 2022), Eurohold a înregistrat cele mai bune rezultate consolidate din istoria sa datorită performanței puternice atât a afacerilor de asigurări, cât și a celor energetice ale grupului. „
Se așteaptă ca această tendință ascendentă să continue și în trimestrele următoare. Tranzacționarea instrumentelor financiare ale companiei pe bursele bulgare și din Varșovia va continua în ritmul obișnuit al pieței”, a menționat compania.
„Conducerea Eurohold este recunoscătoare tuturor autorităților competente ale statului și instituțiilor europene responsabile care au răspuns și au luat măsuri după ce compania a raportat un atac organizat împotriva Euroins România. Conducerea companiei are sprijinul tuturor acționarilor săi majoritari și minoritari cheie, inclusiv al Băncii Europene. pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)”, a adăugat Eurohold.
Euroins România, cel mai mare asigurător de pe piața românească, ar fi ținta unei tentative de preluare ostilă , care ar putea duce la o criză de lichiditate și ar putea destabiliza piața, a anunțat în weekend mama sa din Bulgaria.
„Atacul împotriva Euroins România ar putea implica un număr de angajați de conducere de nivel superior și mediu ai departamentului de asigurări al autorității de supraveghere a autorității de reglementare financiară din România – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în criza asigurărilor municipale. ”, a declarat Eurohold Bulgaria într-un comunicat de presă sâmbătă.
În 2021, City Insurance, cel mai mare asigurător din România la acea vreme, a intrat în faliment.
„Atacul la adresa Euroins România a escaladat în ultimele două săptămâni când a fost organizată o campanie negativă masivă prin mass-media, unii politicieni și unii oficiali ai departamentului de asigurări ale ASF. Include acțiuni și măsuri care încalcă flagrant nu numai la nivel național, ci și a legislației europene”, a adăugat Eurohold Bulgaria.
„Informațiile furnizate de companie către instituțiile relevante de stat și internaționale descriu toate acțiunile intenționate ale grupului împotriva Euroins România și scopul potențial al campaniei care ar putea consta într-o sechestrare rapidă a activelor asigurătorului, provocând o criză de lichiditate. în sectorul cu impact major”, a mai spus Eurohold în declarația sa.
Până luni dimineață, ASF nu a emis o declarație oficială cu privire la spusele Eurohold.
Euroins, amendată de ASF
Luna trecută, ASF a declarat că a amendat compania de asigurări Euroins România cu 309.400 de lei (67.459 dolari/63.185 euro) pentru încălcarea reglementărilor privind cererile de despăgubiri și plăți. ASF a amendat Euroins România pentru că nu a transmis clienților oferte de despăgubiri sau notificări cu privire la motivele pentru care cererile de despăgubire nu au fost aprobate, precum și pentru plata cu întârziere a despăgubirilor și neplata penalităților datorate întârzierilor sau plăților parțiale, a declarat la acea vreme autoritatea de reglementare financiară.
La sfârșitul lunii septembrie 2022, Euroins România deținea o cotă de piață de 31%, lider în topul celor mai mari asigurători din țară, potrivit datelor ASF.
Euroins România face parte din Grupul de asigurări Euroins (EIG) din Bulgaria, care este o unitate a Eurohold Bulgaria. La sfârșitul anului 2022, Comisia de Supraveghere Financiară din Bulgaria a aprobat achiziția unui pachet minoritar în EIG de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Tranzacția a fost precedată de un audit detaliat și complet al poziției financiare a grupului de asigurări și a filialelor acestuia, inclusiv Euroins România.
Eurohold Bulgaria este un grup energetic și financiar lider care operează în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Este listată la Bursa de Valori din Bulgaria și Varșovia. Eurohold deține Euroins Insurance Group (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din regiune. EIG oferă o gamă completă de produse de asigurare, deservește peste 4 milioane de clienți în 11 țări și are peste 3.000 de angajați.