Scandalul fregatelor în oglindă: Marea Britanie renunță la două nave de război pentru un preț infim

Publicat: 03 feb. 2025, 13:59, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Scandalul fregatelor în oglindă: Marea Britanie renunță la două nave de război pentru un preț infim
Nava HMS Bulwark va fi vândută în Brazilia

Guvernul britanic este acuzat de „trădare” după ce a decis să vândă două nave de război moderne Braziliei pentru doar 20 de milioane de lire sterline. Navele, HMS Albion și HMS Bulwark, au costat guvernul britanic de aproape zece ori mai mult în ceea ce privește reparațiile și întreținerea în ultimii 14 ani.

Decizia ridică semne de întrebare asupra viitorului capacității de apărare a Marii Britanii, mai ales că ambele nave făceau parte din flota de asalt amfibie a Royal Navy, potrivit publicației Army Recognition. De amintit că în 2006 România cumpăra trei fregate din Marea Britanie, care aveau la vremea cumpărării o vechime de aproximativ 20 de ani, preţul a fost de 116 milioane de lire sterline, iar înţelegerea a fost făcută între cele două guverne (e altfel, şi banii pentru această achiziţie provin dintr-un împrumut garantat de guvernul britanic).

Nave moderne, vândute de Marea Britanie la un preț derizoriu

HMS Albion și HMS Bulwark sunt nave de asalt amfibiu din clasa Albion. Fiecare are o lungime de 176 de metri și un deplasament de 20.000 de tone. Acestea pot transporta peste 250 de pușcași marini și vehicule blindate, inclusiv tancuri Challenger 2.

Sunt considerate nave relativ moderne – HMS Albion fiind operațională din 2003. Cu toate acestea, guvernul laburist ales în 2024 a decis să le scoată din uz până în martie 2025. Odată cu vânzarea acestora, Marea Britanie își pierde o parte esențială a flotei sale amfibii.

Întărirea puterii navale a Braziliei

Prin această tranzacție, Brazilia își consolidează semnificativ forțele navale. Aceasta nu este prima astfel de achiziție. În 2018, guvernul britanic a vândut Braziliei și portavionul HMS Ocean, pentru doar 80 de milioane de lire sterline.

Decizia de a vinde aceste nave ridică semne de întrebare asupra strategiei de apărare a Marii Britanii. Contextul geopolitic este tensionat. Deja, țara și-a intensificat prezența maritimă prin desfășurarea unui submarin nuclear pentru a descuraja activitățile unei nave ruse de recunoaștere.

Criticii consideră că Marea Britanie se privează de active esențiale, în timp ce alte state profită de oportunitate pentru a-și întări flotele navale.