Scenariu nou pentru școli: Online până la 1 octombrie, cursuri fizice ulterior
Un nou scenariu se prefigurează pentru deschiderea școlilor și liceelor din ciclul preuniversitar, anume cursuri exclusiv online până la 1 octombrie și doar după aceea cursuri cu copiii în clasă. Alegerile locale din 27 septembrie dau peste cap orarul școlilor.
Alegerile locale din 27 septembrie se vor ține, ca de obicei, în școli și licee. Ceea ce înseamnă că sute sau mii de oameni vor trece prin unitățile de învățământ în ziua alegerilor, duminică. De asemenea, vineri va fi zi scurtă pentru copii, deoarece vor începe pregătirile pentru vot.
Dezinfectarea unităților de învățământ este obligatorie după intrarea celor de peste weekend, iar dezinfectarea durează două zile. Inclusiv la alegerile de anul trecut, școlile au fost închise luni pentru a putea face curățenie și rearanja clasele, iar anul trecut nu era pandemie de COVID-19.
Copiii ar putea pierde astfel trei zile de mers la școală, iar pauza s-ar lua în a doua săptămână de cursuri. Oficialii au început să discute abia acum, după ce au fost chestionați de presă, dacă nu au fi mai bine să amâne intrarea în școli până la 1 octombrie, de parcă nu știau că pe 27 septembrie vor fi alegeri.
Declarații în contradictoriu
Președintele Klaus Iohannis a declarat, la o conferință de presă, că trebuie să se discute despre modul în care se vor lua măsurile de siguranță sanitară în școli în perioada și după alegeri. Ulterior, prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, la Digi24, că discuții au existat deja între autorități referitoare la începerea anului școlar online și fizic de la 1 octombrie.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat însă, tot la Digi 24, că nu a avut loc nicio discuție oficială cu privire la acest scenariu. Dar că există puncte de vedere exprimate la subiect, dar nimic oficial.
Problema autorităților nu este simplă. Deschiderea cu prezență fizică a școlilor de la 14 septembrie creează riscul ca unele unități de învățământ ce vor fi folosite și ca secții de vot să ajungă în situația de a avea cazuri de infectare cu coronavirus chiar înainte de alegeri. Cum protocolul cere ca unitatea să fie închisă pentru dezinfectare, e posibil ca în weekendul alegerilor clădirea să nu mai fie disponibilă, ceea ce duce la dificultăți în organizarea alegerilor.