Schema de la București s-a repetat și în Croația. Urmează Polonia?
Au apărut dovezi privind o campanie de favorizare a candidatul anti-NATO Zoran Milanovic, actualul președinte al Croației, care a câștigat turul I al alegerilor prezidențiale cu puțin sub 50% din voturi. Turul al doilea va avea loc duminică.
Conform unor experți, „boții ruși” ar fi contribuit semnificativ la lansarea unei campanii de dezinformare pro-Kremlin pe rețelele sociale pentru a-l sprijini pe Milanovic.
Conturi cu imagini și hashtag-uri pro-ruse au distribuit constant mesaje favorabile lui Milanovic, atât pe X, cât și pe Facebook, în două etape: prima, după ce Milanovic a exprimat opoziție față de trimiterea trupelor croate în Ucraina, și a doua, după primul tur al alegerilor.
Un cont de Facebook aparent fals a fost identificat, postând de peste 100 de ori pe zi, distribuind mesaje care îl sprijineau pe Milanovic și atacau pe rivalul său, actualul premier.
Polonia a identificat, și ea, un grup rus al cărui rol era influenţarea alegerilor prezidențiale poloneze.
„Sarcina grupului rus era influenţarea alegerilor poloneze prin dezinformare şi alimentarea instabilităţii”, a declarat, vineri, viceprim-ministrul Krzysztof Gawkowski, citat de Reuters.
La jumătatea lunii mai din 2025 în Polonia se vor organiza alegeri prezidenţiale. Autorităţile poloneze se tem că serviciile de informaţii ruse ar dori să influenţeze scrutinul, ca un fel de represalii pentru că Polonia sprijină Ucraina, ţară aflată în război cu Federația Rusă.
Polonia spune că rolul său ca centru pentru livrările către Ucraina a făcut din ea o ţintă pentru spionii ruşi şi belaruşi, dar şi pentru acte de sabotaj. Autorităţile de la Minsk şi Moscova au negat acuzațiile că s-ar fi aflat în spatele actelor de sabotaj.
„În ultimele zile, a fost identificată o grupare rusă, încă una care a fost pregătită de către serviciul de informaţii militare rusesc GRU, al cărei scop este de a influenţa alegerile poloneze, nu numai scena politică poloneză, dar şi alegerile poloneze”, a mai spus Gawkowski, care este şi ministru al Digitalizării.
El nu a oferit alte detalii, spunând doar că este vorba despre răspândirea dezinformării, a informaţiilor false şi despre recrutarea de oameni care ar distruge coerenţa scenei politice din Polonia.
Oficialul polonez a precizat că deşi este o grupare rusă, ea poate recruta diverşi oameni. „Avem servicii foarte eficiente care se ocupă de protejarea Republicii Polone. Ele au cunoştinţe şi identificăm aceste acţiuni ca având intenţia de a influenţa alegerile poloneze. Rusia duce un război cibernetic contra Poloniei. Suntem ţara cea mai atacată din Uniunea Europeană şi alegerile vor fi un test de supravieţuire pentru democraţia poloneză”, a concluzionat vicepremierul Krzysztof Gawkowski.