„Schengen”: Minorii nu scapă de controale la ieșire din țară!
Deşi mai sunt doar 12 zile până când România va intra aerian și maritim în Schengen, nu toţi cetăţenii românii vor putea călători fără a fi controlaţi la frontieră după 31 martie 2023. Concret, Ministerul Afacerilor Interne a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică parte din legislaţia în domeniul străinilor și al frontierei, în sensul că prevede menținerea controalelor pentru minori.
Deşi intrarea în Schengenul aerian îi naval presupune că românii nu vor mai fi controlaţi de Poliția de Frontieră, oficialii MAI au propus ca părinții, reprezentanții legali sau persoanele care însoțesc pe cetățenii români minori trebuie să meargă în anumite spații special amenajate și semnalizate din incinta aeroporturilor și porturilor, de unde vor obține o autorizație de călătorie pentru copii.
În respectivele spaţii, polițiștii de frontieră vor verifica dacă însoțitorul minorului respectă prevederile Legii nr. 548/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate şi vor emite autorizația Schengen.
Potrivit art. 30 din actul normativ menţionat anterior, dacă un minor este însoțit într-o călătorie externă de unul dintre părinți sau de altă persoană, pe lângă documentul de călătorie al minorului, trebuie prezentată la graniţă o declarație notarială prin care celălalt părinte, ori ambii părinți – dacă însoțitorul este o altă persoană decât părintele – își dau acordul pentru călătoria minorului.
Conform proiectului de OUG se prevede ca art. 30 din Legii nr. 548/2005 să aibă două completări. Prima este prevederea ca Poliția de Frontieră să verifice și după 31 martie îndeplinirea condițiilor de călătorie pentru minori, chiar dacă aceîtia călătoresc însoţiţi în state Schengen.
„Părinții, reprezentanții legali sau persoanele care îi însoțesc pe cetățenii români minori, precum și minorii cetățeni români care pot călători neînsoțiți, se prezintă în spațiile special amenajate în incinta aeroporturilor și porturilor, cu cel mult 12 ore dar nu mai puțin de o oră înainte de îmbarcare, în vederea acordării de către polițiștii de frontieră a autorizației care atestă îndeplinirea condițiilor prevăzute la art.30 din Legea nr. 548/2005”, precizează în proiectul MAI
A doua propunere subliniază că nicio companie aeriană nu are voie să preia pasagerii minori autorizația primită de la Poliţia de Frontieră.
Dacă cele două prevederi sunt încălcate, amenzile propuse de MAI vor fi de 2.000 – 5.000 de lei pentru părinți și 10.000 – 20.000 de lei pentru companiile aeriene.
Asociația Aeroporturilor din România (AAR), din care fac parte cele 17 aeroporturi civile din țară susţine că reglementarea MAI nu se regăseşte în nicio țară membră a Uniunii Europene şi va îngreuna fluxul de pasageri.