Schimbare de optică: Agricultorii cer cu disperare sisteme antigrindină, după dezastrul de Paște
N-a trecut nici măcar o lună de când fermierii din mai multe județe au protestat împotriva rachetelor antigrindină pe motiv că acestea le aduc seceta și iată că poziția lor s-a schimbat radical după dezastrul de Paște.
La începutul lunii aprilie, au avut loc proteste ale fermierilor la unitățile de tragere a rachetelor antigrindină din țară, inclusiv în Prahova, unde au fost probleme mari de Paște sau la Vrancea. Acum, cu totul altfel stau lucrurile.
În Prahova, la Vâlcănești, inundațiile produse din cauza ploii torențiale, dar și grindina au distrus culturile localnicilor, care acuză autoritățile că n-au lansat rachete antigrindină.
Și se pare că există o sămânță de adevăr în spusele lor. Gheorghe Căunei Florescu, președinte director general al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP), a recunoscut pentru presa locală că, într-un anumit interval orar, „a existat o interdicție de lansare de rachete de la autoritatea de aviație”.
Probleme și la Dâmbovița
De Paște au fost probleme nu doar în Prahova, ci și în Dâmbovița, unde, acum, fermierii cer să fie instalat un sistem antigrindină pentru protecția culturilor și caselor.
Vlad Pătrașcu, directorul Direcției Agricole Dâmbovița, spune că este nevoie urgentă de sisteme antigrindină în zonă.
„Astăzi (n.red. 6 mai), zona Bărdulețu – Gura Bărbulețului – Pietrari – Voinești din județul Dâmbovița a fost lovită de grindină puternică! Este clar că avem nevoie urgentă de măsuri de protecție antigrindină pentru a proteja culturile și proprietățile noastre! Haideți să ne unim eforturile și să cerem sprijin pentru a ne proteja comunitatea!”, a postat Vlad Pătrașcu pe Facebook.
Unde pot fi lansate rachetele antigrindină
În prezent, există șase unități de lansare rachete antingrindină funcționale pe teritoriul țării, care teoretic acoperă undeva la 2 milioane de hectare.
Iată care sunt unitățile funcționale aflate în exploatare operațională:
– Unitatea pilot de combatere a căderilor (UPCCG) Prahova este situată în municipiul Ploiești
– Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova 1 Iași, cu sediul în municipiul Iași
– Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova2 Vrancea, cu sediul în municipiul Focșani
– Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG)Oltenia cu sediul în municipiul Drăgășani
– Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Timiș, cu sediul în municipiul Timișoara
– Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Mureș, cu sediul în municipiul Târgu Mureș.