Schimbare majoră în sistemul voucherelor de vacanță. Marcel Ciolacu a făcut anunțul
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/10/Vouchere-De-Vacanta-2024.jpg.webp)
Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu a aprobat miercuri, 16 aprilie, noile norme metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2025.
Modificările la acordarea voucherelor de vacanță vizează atât cuantumul ajutorului oferit de stat, cât și modul de decontare, într-un sistem care implică o contribuție financiară directă din partea beneficiarilor.
Cum funcționează noul mecanism de decontare
Potrivit premierului Ciolacu, bugetarii care beneficiază de voucherele de vacanță vor primi de la stat suma de 800 de lei, iar ei vor trebui să achite alți 800 de lei, din fonduri proprii. Pentru a beneficia de decontarea integrală, aceștia vor trebui să prezinte o factură de cel puțin 1.600 de lei.
„Aprobăm azi normele de accesare a voucherelor de vacanță, cu un mecanism simplificat. Beneficiarii vin cu o declarație pe proprie răspundere că au contribuit cu 800 lei, că au folosit cei 800 lei de la Guvern și aduc o factură de minimum 1.600 lei pentru a fi decontată”, a explicat Ciolacu în debutul ședinței de Guvern.
Cine are dreptul la vouchere în 2025
Conform Ordonanței de Urgență nr. 156/2024, pot beneficia de vouchere toți angajații instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare sau de subordonare. Aici sunt incluse și salarii din instituțiile cu activități autofinanțe, precum și cele din serviciile publice autonome – de exemplu, TVR sau Radiodifuziunea Română.
Un criteriu important introduce este plafonul de venit: doar bugetarii cu salariu net sub 8.000 de lei pot primi aceste tichete de vacanță.
Condiții pentru unități de cazare. Guvernul spune că mizează pe turismul intern
Noul sistem prevede că doar operatorii turistici care dețin licențe valide de turism sau certificate de clasificare emise de autoritățile competente vor putea încheia contract cu firmele emitente de vouchere. Această măsură urmărește să asigure un cadru reglementat și să evite abuzurile.
Chiar dacă valoarea ajutorului s-a redus față de anii anteriori, autoritățile susțin că schema va încuraja în turismul intern. Prin implicarea directă a beneficiarilor în finanțare și prin simplificarea procedurilor birocratice, executivul speră să mențină atractivitatea acestui sprijin pentru industria ospitalității.
„Turismul românesc trebuie să fie susținut. Prin acest model, nu doar că menținem sprijinul, dar încurajăm și responsabilizarea bugetarilor și creșterea calității serviciilor turistice”, a transmis Ciolacu.