Schimbare majoră la Pilonul II de pensii!

Publicat: 21 ian. 2023, 20:01, de Teodora Dinu, în SOCIAL , ? cititori
Schimbare majoră la Pilonul II de pensii!

Schimbarea majoră survenită la Pilonul II constă în faptul că moștenitorii pot încasa banii cumulați după decesul celui care cotizează.
Începând din acest an, moștenitorii pot opta dacă primesc direct banii sau li se virează în contul lor din Pilonul II. Modificarea se regăsește în OUG 174/2022.
Până anul trecut, moștenitorilor li se trimiteau direct banii în contul lor din Pilonul II. Doar în cazul în care nu erau participanți la Pilonul II, li se dădeau direct banii.

„Plata către beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponibile fie ca plată unică (toți banii deodată), fie ca plăti eșalonate (rate lunare egale) pe o perioada de cel mult 5 ani.“, se arată într-un un comunicat al Asociației Pensiilor Administrate Privat


Câți români contribuie la Pilonul II

În prezent, aproape 8 milioane de români contribuie la fondurile de pensii private Pilon II. Banii sunt investiți până la vârsta pensionării sau mai devreme, în caz de invaliditate ori deces. Banii de la Pilonul II de pensii se moștenesc în situația în care decesul participantului survine înainte de deschiderea dreptului la pensie.

96,4 miliarde la Pilonul II. Schimbare majoră la Pilonul II

La finele lui 2022, s-a atins un record absolut al activelor administrate de Pilonul II care au ajuns la valoarea de 96,4 miliarde RON. În aproape 15 ani de activitate, în Pilonul II au fost virate contribuții brute in valoare de 79 miliarde RON. Diferența reprezintă câștigul în beneficiul participanților.

Detalii aici: Randamentul pensiilor private Pilonul II din ultimii 15 ani este dublu față de inflație

Ce înseamnă Pilonul II?

În fiecare lună, din salariul brut, 3,75% intră în contul persoanei beneficiare. Pe de altă parte, 21,25% ajung în sistemul public de pensii. Pilonul II de pensii este diferit față de contribuția la stat deoarece aici se poate verifica suma acumulată.
Persoanele care vor să afle ce sumă de bani au acumulat trebuie să acceseze site-ul Autorității de Supraveghere Financiară și să completeze o cerere. Ei vor fi contactați de către administratorul fondului care le va oferi toate informațiile necesare. Dacă există persoane care nu știu cine le administrează pensia privată, trebuie să intre pe același site. Aici, trebuie să-și completeze numele, prenume și CNP-ul și le va apărea administratorul și detaliile de contact.