Schimbarea radicală și incredibilă de direcție a Chinei
Toată omenirea a stat cu ochii pe China după declanșarea pandemiei de coronavirus. Dar, după ce virusul s-a extins în Europa și SUA, China a ieșit din prim planul agendei zilnice internaționale.
În timp ce statele lumii se luptau cu epidemia de COVID 19, China a pus în mișcare un mecanism incredibil de schimbare radicală a economiei din această țară cu efecte majore atât pe plan intern cât și internațional. S-a trecut cam neobservat faptul că după Congresul al 18-lea din luna mai, China a intrat într-o nouă eră. La acest congres, președintele Xi Jinping și membrii Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez au propus concepte și strategii noi și, totodată, s-au adoptat măsuri majore pentru ca economia privată să fie „ghidată” pe calea cea bună.
Practic, au stabilit intrarea „într-o nouă eră”, care presupune că Partidul preia controlul asupra sectorului privat din a doua putere economică și militară a lumii. Este vorba de peste 100 de măsuri care trebuie luate pentru ca sectorul economiei private din China – inclusiv micile afaceri de familie – să intre sub controlul total al statului și al Partidului. Printre schimbări se numără și chiar anumite „îndrumări” privind selecția personalului pentru implementarea măsurilor, dar prioritare vor deveni calitățile de buni comuniști ale angajaților.
Decizia de intrare în „noua eră”, cu efecte imposibil de măsurat în acest moment, a fost anunțată la televiziunea publică din China de către președintele Xi Jinping, pe data de 16 septembrie, și a intrat în vigoare imediat
Conform publicației Asia Times Financial, „președintele emite «instrucțiuni importante» tuturor regiunilor pentru a spori controlul Partidului asupra sectorului privat și pentru a întineri națiunea. Toate firmele vor avea nevoie de angajați ai partidului pentru a spori respectarea legii și standardele morale”. Potrivit sursei citate mai sus, „planul a fost detaliat într-o declarație de 5.000 de cuvinte – și tuturor regiunilor și departamentelor din țară li s-a ordonat să urmeze noile orientări”.
Frontul unit al economiei în noua eră
CCTV, postul public de televiziune din China, a prezentat pe larg această schimbare radicală de direcție a țării, care abandonează astfel, prin naționalizarea economiei private, strategia încununată de un succes uriaș mai ales în ultimii 30 de ani. Prin intermediul CCTV, Xi Jinping a emis „instrucțiuni importante”.
Sub titlul– „Opinie privind consolidarea lucrării frontului unit al economiei private în noua eră” – a fost anunțată reforma care va afecta nu doar cei 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei, dar și întreaga economie mondială. „Scopul final este ca partidul să aibă conducerea ideologică a întreprinderii private”, scrie Asia Times Financial.
„Declarația urmărește îmbunătățirea controlului Partidului Comunist asupra întreprinderilor private și a antreprenorilor prin United Front Work «pentru a concentra mai bine înțelepciunea și întărirea oamenilor de afaceri privați asupra obiectivului și misiunii de a realiza marea întinerire a națiunii chineze». Partidul vrea să vadă un «front unit» între întreprinderea privată și afacerea guvernamentală”, conform publicației cu profil economic specializată pe zona asiatică.
Astfel, patronii vor fi obligați să angajeze membri ai Partidului în firme, iar aceștia vor avea misiunea de a supraveghea implementarea principiilor comuniste. Dar, conform noilor prevederi, firmele private vor avea nevoie de o anumită cantitate de angajați înregistrați în Partidul Comunist. Această politică era deja implementată în marile companii, dar micile afaceri scăpaseră până acum.
Foaia de parcurs a economiei
Practic, comuniștii băgați pe gâtul patronilor vor funcționa ca niște comisari politici: care se vor asigura că întreprinderile urmează ideologia călăuzitoare, „gândirea lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru o nouă eră”. Ca atare, plătiți de patroni, angajații membri ai Partidului vor deveni niște comisari politici, iar competența lor nu va fi prioritară, ci capacitatea de „a construi o linie puternică de apărare ideologică și morală”.
Angajații trimiși de Partid în firme „îi vor ghida pe oamenii de afaceri privați să îmbunătățească cele mai noi cuvinte cheie ale PCC – «patru conștiințe», să întărească «cele patru încrederi în sine» și să realizeze «cele două garanții». De fapt, comisarii politici angajați în firmele chinezești vor avea putere de viață și de moarte asupra patronilor care-i vor plăti, pentru că ei vor fi responsabili cu „întărirea îndrumării ideologice, îndrumarea figurilor economice private pentru a-și spori conștientizarea autodisciplinei, a construi o linie puternică de apărare ideologică și morală, a-și reglementa strict propriile cuvinte și fapte, a cultiva un stil de viață sănătos și a crea o imagine publică bună.
De asemenea, vor trebui să îmbunătățească continuu respectarea legii și standardele morale ale cetățenilor privați. Vor fi stabilite canale de comunicare între întreprinderile private și Partid pentru a raporta progresele și alte aspecte”. Astfel, China schimbă radical foaia de parcurs a economiei iar scopul final este ca partidul să aibă conducerea ideologică, și nu numai, a firmelor private.