Schimbări în Programul Rabla. Ce se va întâmpla cu mașinile diesel

Publicat: 24 ian. 2025, 07:49, de Marian Apipie, în Mediu , ? cititori
Schimbări în Programul Rabla. Ce se va întâmpla cu mașinile diesel
Schimbări în Programul Rabla. Ce se va întâmpla cu mașinile diesel

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, joi, câteva dintre intențiile sale cu privire la programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Sunt anunțate unele schimbări. Potrivit ministrului, o primă schimbare a Programului Rabla Clasic față de anul anterior ar putea fi chiar majorarea sumei oferite de stat ca ecotichet.

Schimbări în Programul Rabla. Ministrul Mircea Fechet a afirmat, joi, că și-ar dori ca valoarea ecotichetului acordat de stat pentru mașinile electrice să revină la suma de 10.000 de euro. În schimb, ministerul a pus gând rău mașinilor diesel. „Îmi doresc ca valoarea ecotichetului la autoturismele electrice să crească. Reamintesc că aceasta a scăzut anul trecut de la 10.000 de euro la 5.000 de euro, ceea ce a descurajat, cel mai probabil, mulți români să achiziționeze un autoturism electric“, a declarat ministrul Mediului, potrivit economica.net.

Mircea Fechet a mai spus și că își dorește să simplifice procedura în cazul Rabla Plus, programul dedicat mașinilor electrice. „Ne dorim să simplificăm procedura. Întrucât în acest moment există mai multe ecobonificații, voi veni cu o propunere pentru programul multianual 2025-2030“, a afirmat Fechet.

Schimbări în Programul Rabla. Mircea Fechet: „Ne propunem să fim mai verzi“

În cazul Rabla Clasic, programul aferent mașinilor cu motoare cu ardere internă, ministrul Mediului are în plan modificări importante. „La Rabla Clasic ne propunem să fim mai verzi. Să nu mai finanțăm și motorizările diesel. Aceasta este o decizie pe care am luat-o cu producătorii și importatorii auto. Dorim să finanțăm, în viitor, motoare prietenoase cu mediul”, a declarat Mircea Fechet.

La Ministerul Mediului sunt expuse cele mai noi mașini electrice produse în România – Ford Puma Gen-E, Ford E-Tourneo Courier și Ford E-Transit Courier.

„Piața de vehicule electrice este în dezvoltare în România, chiar dacă a înregistrat unele scăderi în ultimul an generate de evoluția industriei auto la nivel global. Producerea acestor modele în România înseamnă timpi mai scurți de așteptare pentru cumpărătorii care își doresc mașini electrice. Totodată, ne dorim cât mai multe mașini electrice, prietenoase cu mediul înconjurător, mai ales în orașele mari, unde traficul este un factor important al creșterii nivelului poluării aerului“, a mai declarat Fechet.

Citește și: Pe ce drumuri de mare viteză se va putea circula neîntrerupt până la finele anului. Sunt peste 1.500 de kilometri!