Schimbări la DSU: Guvernul actualizează strategia departamentului condus de Raed Arafat

Publicat: 04 iul. 2024, 13:12, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Schimbări la DSU: Guvernul actualizează strategia departamentului condus de Raed Arafat
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cabinetul Ciolacu adoptă Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Strategiei de consolidare și dezvoltare a rolului Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Sistemul Național de Management a Situațiilor de Urgență 2024-2030.

Strategia își propune creșterea rezilienței comunităților și îmbunătățirea relației cu societatea civilă prin dezvoltarea instrumentelor mecanismelor de conștientizare a riscurilor și consolidarea unei ,,culturi a siguranței” în rândul populației.

Prin implementarea Strategiei de consolidare și dezvoltare a rolului Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Sistemul Național de Management a Situațiilor de Urgență 2024-2030 se va consolida și dezvolta rolul DSU în cadrul Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență (SNMSU) pentru a putea răspunde viitoarelor provocări, într-o societate în permanentă dinamică și vizează atât întărirea mecanismelor de coordonare integrată a activităților de protecție civilă în plan vertical și orizontal cu impact la nivel național și internațional, precum și creșterea rezilienței societății românești pentru a face față dezastrelor viitoare.

DSU, instituție condusă de Raed Arafat, va deveni o structură modernă și inovatoare, recunoscută pentru profesionalism și eficiență și va deține expertiza necesară pentru a răspunde provocărilor actuale și emergente, astfel încât România să devină un loc mai sigur, cu o națiune mai bine pregătită și un furnizor de încredere de asistență internațională.

De asemenea, DSU va urmări creșterea continuă a nivelului de profesionalism în asigurarea coordonării răspunsului integrat la nivel național, implicându-se în mod activ în consolidarea rezilienței la dezastre a comunităților și dezvoltarea capabilităților de intervenție necesare pentru a îmbunătății capacitatea de răspuns în situațiile generate de tipurile de risc la care România este expusă, în special și ori de câte ori este posibil, prin depunerea și implementarea de proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile. La nivel național DSU va continua parcursul de consolidare și dezvoltare a rolului de principală structură responsabilă în gestionarea situațiilor de urgență și de protecție civilă.

Având în vedere obiectivele asumate și acțiunile prevăzute a fi implementate în perioada de aplicare a strategiei, rezultatele previzionate converg către consolidarea rezistenței la dezastrele actuale și viitoare la nivel național și implicit la nivel internațional. Abordările cuprinzătoare și integrate ale managementului riscului de dezastre sunt esențiale pentru consolidarea rezilienței.

Astfel, prin obiectivele asumate se va reuși:

– o înțelegere mai bună a riscurilor, fapt ce va conduce la o abordare unitară pe toate palierele stat, societate civilă, sector privat;

– o societate mai pregătită în a face față dezastrelor și generații viitoare unde cultura de prevenire a riscului va deveni o normalitate;

– un sistem de răspuns la urgență mai bine pregătit adaptat nevoilor actuale și viitoare, capabil să reacționeze în orice situație atât la nivel național cât și internațional.

Răspunsul coordonat asigurat de către DSU pe timpul pandemiei și asigurarea nevoilor umanitare ale refugiaților din Ucraina a evidențiat natura evolutivă a riscurilor și amenințărilor existente și emergente care necesită să fie gestionate la nivelul DSU, prin consolidarea sistemului integrat de management al situațiilor de urgență astfel încât să se asigure un răspuns rapid, eficient, coordonat și flexibil, în corelare cu spectrul larg de evenimente care necesită măsuri de protecție civilă.

Implementarea obiectivelor Strategiei va contribui la consolidarea rolului DSU și a structurilor aflate în coordonare, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Inspectoratul General de Aviație (IGAV), acestea urmând să crească nivelul de reziliență atât în plan guvernamental, cât și social, în raport cu nevoile actuale ale cetățenilor în vederea asigurării unui climat de securitate și încredere în rândul autorităților.

Pentru gestionarea eficientă a dezastrelor la nivel național, cetățenii trebuie să devină un partener activ, context în care, pentru a asigura o responsabilizare comună între autorități și societatea civilă, MAI prin DSU va sigura măsuri sporite pentru a crește capacitatea comunității de gestionare a situațiilor de urgență.

DSU