Schimbări la Evaluarea Națională. Ministrul Educației: ”Temperaturile din timpul verii pot afecta randamentul”

Publicat: 04 sept. 2024, 20:31, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Educație , ? cititori
Schimbări la Evaluarea Națională. Ministrul Educației: ”Temperaturile din timpul verii pot afecta randamentul”
Ministrul Educației

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că sunt noutăţi în ceea ce priveşte examenele naţionale din anul şcolar care va începe săptămâna viitoare. Probele scrise se vor desfăşura mai devreme şi se vor finaliza înainte de sfârşitul lunii iunie.

Sunt o serie de noutăţi în ceea ce priveşte examenele naţionale pentru anul care tocmai începe. Probele scrise ale examenelor copiilor se desfăşoară mai devreme şi se vor finaliza înainte de sfârşitul lunii iunie, tocmai pentru a putea să ţinem cont de evoluţia spre niveluri extreme ale temperaturilor din timpul verii, care pot afecta randamentul candidaţilor. Pentru Bacalaureat am ţinut cont şi de solicitările de a identifica o soluţie funcţională care să permită încadrarea în termen a tuturor candidaţilor care merg spre învăţământ superior, în ţară sau în afara ţării”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

Ea a precizat că lucrările scrise la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat vor putea fi vizualizate înainte de depunerea contestaţiilor. ”De asemenea, am decis ca vizualizarea lucrărilor scrise la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat 2025 să se facă înainte de depunerea contestaţiilor. Copiii îşi vor putea vedea lucrările înainte de a depune contestaţia pentru a putea decide în consecinţă de cauză”, a explicat ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a anunţat că a fost stabilită şi data simulărilor pentru examenele naţionale. ”De asemenea, o altă noutate este faptul că am stabilit, pentru predictibilitate, înainte de a începe şcoala, datele simulărilor examenelor naţionale. Se vor desfăşura în luna martie anului viitor, 17-19 martie Evaluarea Naţională, 24-27 martie Bacalaureat. Vom continua cu evaluarea digitalizată care s-a dovedit a fi un succes dacă preluăm feedback-ul celor implicaţi, atât al cadrelor didactice, cât şi al elevilor”, a susţinut Ligia Deca.

Totodată, ea a transmis un mesaj elevilor, cu câteva zile înainte de începutul noului an şcolar.

Dragi elevi, vă doresc un an şcolar în care să vă bucuraţi de rezultatele voastre pe măsura muncii depuse. Şi, dacă ar fi să dau un sfat copiilor, le-aş spune, în primul rând, să creadă în ei şi în potenţialul lor. Profesorilor le transmit încrederea mea că vor fi lângă copii, ajutându-i să-şi atingă acest potenţial şi le mulţumesc pentru activitatea depusă, în avans. Mulţumesc, de asemenea, pentru eforturile din fiecare zi şi pentru faptul că nu uită că fiecare copil este important. Îmi doresc să avem cu toţii un an şcolar bun, iar colegilor mei din ministere şi din instituţii care au atribuţii în zona educaţiei le transmit gratitudinea mea, mulţumiri, şi îi rog să fie alături de toate comunităţile şcolare”, a conchis ministrul Educaţiei.