Schimbări majore în achiziția corvetelor: Industria românească în prim-plan
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, la Constanța, schimbări semnificative în procesul de achiziție a corvetelor pentru forțele navale române. Potrivit declarațiilor sale, o mare parte din înzestrarea Ministerului Apărării se va realiza pe teritoriul și în industria românească, integrând un plan european în acest sens.
„Știți foarte bine cât timp a durat până când un ministru al Apărării și-a asumat decizia de a anula acea licitație. Cunoașteți mai bine decât mine toată istoria. Mai mult, la nivel european este un plan integrat în ceea ce privește corvetele. Nu ascund că am discutat și cu doamna premier Meloni, deoarece știm că sunt două șantiere navale unde acționariatul este al statului italian. Am vorbit și cu ministrul Apărării și urmează ca în perioada următoare să luăm decizii, astfel încât mare parte din înzestrarea Ministerului Apărării să se facă pe teritoriul și industria românească”, a declarat premierul.
Ciolacu a subliniat că a început o colaborare foarte strânsă între ministrul Economiei și ministrul Apărării, menționând că problemele financiare și disponibilizările din industria de apărare de anul trecut au fost depășite. „Atât eu, cât și ministrul Grindeanu am avut o discuție cu reprezentanții DP World în ceea ce privește șantierul de la Mangalia. Încercăm să investim”, a adăugat el.
În contextul vizitei sale oficiale în Coreea de Sud, președintele Klaus Iohannis a afirmat că procedurile de achiziție a corvetelor vor trebui reluate cât mai curând posibil. „Noi din capul locului ne-am îndreptat toată atenția spre apărarea țării, însă aceste achiziții nu au fost anulate fiindcă nu am dorit noi să se facă, ci pentru că procedurile, din păcate, nu au fost finalizate cu succes și atunci vor trebui repetate. Dar această dotare vă asigur că este în atenția conducerii țării”, a declarat președintele.
Declarațiile celor doi lideri subliniază importanța modernizării forțelor navale române și angajamentul pentru realizarea acestor obiective prin implicarea semnificativă a industriei naționale.