Schimbări majore în sistemul fiscal. Cât vor plăti românii care nu-și declară veniturile la ANAF
ANAF-ul pregătește un impozit colosal pentru un grup specific de români. Încasările acestora ar urma să fie taxate cu 70% de la 1 iulie, în loc de 16%, așa cum este în prezent. Este vorba despre oamenii care nu pot justifica de unde le provin veniturile.
Astfel, cota de impozitare va crește, lăsând aceste persoane doar cu 30% din sumele respective.
Începând cu luna viitoare, măsura se va aplica pentru deciziile de impunere luate de organele fiscale. Cu alte cuvinte, nu se va ține cont de momentul în care veniturile au fost obținute sau de cel al începerii controlului asupra persoanelor respective.
În consecință, contribuabilii au posibilitatea de a-și declara veniturile și de a-și plăti obligațiile fiscale aferente până la data intrării în vigoare a noilor reguli de conformitate, astfel încât să nu fie încadrați în categoria de risc fiscal, ceea ce ar duce la o cotă de impozitare crescută și la obligațiile fiscale accesorii aferente acestora.
ANAF oferă, de asemenea, clarificări în aceste circumstanțe. Deoarece sunt venituri neimpozabile, fondurile pentru darurile de nuntă și botez nu vor fi supuse acestui mega impozit.
Cu toate acestea, sunt încă multe alte tipuri de surse de fonduri care trebuie declarate, iar această taxă este o consecință a faptului că evaziunea fiscală persistă, deși au fost luate măsuri în acest sens. Aceasta este estimată între 8% şi 10% din PIB-ul României, adică peste 30 de miliarde.
În primele patru luni ale anului, a existat o creștere rapidă a infracțiunilor de evaziune fiscală. Raportul pe care Poliția Română l-a făcut public a arătat că „se constată un trend ascendent în cazul infracțiunilor economico-financiare”.
Anul acesta au fost constatate 2.992 infracțiuni economico-financiare, cu peste 21% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, infracțiunile de evaziune fiscală au crescut cel mai mult, cu 846 de fapte, o creștere de peste 64% față de anul anterior.