Schimbări majore pentru funcționarii ANAF. Primesc amenzi pentru executarea silită abuzivă
Vești rele pentru funcționarii ANAF, care vor fi sancționați pentru relația cu cetățenii. Mai exact, angajații instituției primesc riscă să fie amendați dacă nu respectă termenele şi obligaţiile ce le revin în relația cu cetățenii. Ce pățesc cei care aplică executarea silită în mod abuziv.
Amenzi pentru funcționarii ANAF
Funcționarii ANAF riscă să fie amendați la locul de muncă, așa cum se arată într-un proiect de lege inițiat de către senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei. Mai exact, pot plăti între 2.000 și 10.000 lei pentru încălcarea termenelor ce apar în relația cu contribuabilii, respectiv pentru orice abuz.
USR a transmis un comunicat de presă, în care se precizează că prevederea principală a proiectului legislativ spune că „nerespectarea de către organele fiscale a obligației de a organiza întâlnirea cu contribuabilul în vederea demarării procedurii de mediere va fi considerată drept contravenție și va fi pedepsită cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei, amenda urmând să fie aplicată funcționarilor ce aveau obligația de a îndeplini procedura”.
Oficialul consideră că introducerea acestor amenzi ar putea responsabiliza angajații ANAF. Senatorul subliniază că, în multe cazuri, contribuabilii suferă consecințe grave, precum executarea silită sau blocarea conturilor, din cauza neîndeplinirii obligațiilor de către funcționarii ANAF.
„Există foarte multe situații in care contribuabilii sunt executați abuziv de către organul fiscal, fără sa existe clarificarea obligației fiscale înscrise în somație.
In astfel de cazuri, contribuabilul are dreptul să solicite, conform legii, inițierea procedurii de mediere, pe parcursul căreia executarea silită se suspendă, însă adesea ANAF ignoră pur și simplu termenele legale prevăzute pentru această procedură.
De cele mai multe ori, victimele acestei încălcări a legii de către organele fiscale/ANAF sunt, în majoritate, persoane cu venituri mici, vârstnici cu pensii infime, familii cu mai mulți copii, familiile monoparentale, etc… categorii care nu își permit sa apeleze la consultanță de specialitate sau la avocați”, a declarat senatorul USR Cristian Bordei.
Oficialul USR menționează că, așa cum spune legea actuală, după depunerea cererii de mediere, executarea silită este suspendată până la finalizarea medierii. Contribuabilii au la dispoziție 15 zile de la comunicarea procedurii de executare silită pentru a anunța intenția de mediere.
După acest pas, ANAF are 10 zile pentru a răspunde la notificarea de mediere și pentru a stabili întâlnirea de mediere cu contribuabilul, procedură care se încheie prin redactarea unui proces-verbal ce consemnează soluțiile identificate. După această etapă, contribuabilul executat silit mai are la dispoziție 15 zile pentru a plăti sumele datorate.
„Există cazuri în care ANAF nu răspunde în termen, nu răspunde luni de zile sau niciodată, drept pentru care executarea silită continuă, fără a da contribuabilului posibilitatea de a aduce clarificări”.
Desigur, nu există nicio explicație pentru faptul că încălcarea termenelor de către organele fiscale nu este sancționată și nu există sancțiuni pentru organul fiscal care omite să-și îndeplinească obligațiile”, a mai precizat senatorul Cristian Bordei.