Schimbările climatice au agravat peste 200 de boli și au slăbit sistemul imunitar
Peste 58% din bolile omului s-au agravat din cauza modificărilor climatice, potrivit unui studiu, publicat ăn Nature Climate Change, realizat de cercetătorii de la Universitatea Mamoa din Hawai, transmite Euronews.
Studiul a urmărit efectele asupra bolilor umane generate de creșterea temperaturii, secetă, valurile de căldură, incendii de vegetație, precipitații extreme, inundații, furtuni, creșterea nivelului mării, schimbările biogeochimice și modificarea acoperirii solului.
Pentru aceasta au fost analizate peste 70.000 de lucrări științifice consacrate legăturii directe între bolile cunoscute și modificările climatice.
Rezultatele arată că din cele 375 de boli analizate, 218 s-au dovedit a fi afectate de schimbările climatice.
Mai exact, cercetătorii au descoperit că schimbările climatice facilitează apropierea agenților patogeni de oameni. În condiții de temperaturi ridicate și medii mai umede, asociate cu creșterea precipitațiilor, este favorizată proliferarea țânțarilor, căpușelor, puricilor, păsărilor și mamiferelor, care sunt responsabile pentru răspândirea mai multor virusuri și bacterii, ce provoacă boli precum dengue, ciuma, boala Lyme și malaria.
Pe de altă parte, agenții patogeni au devenit mai rezistenți pentru a face față la modificările climatice, în timp ce răspunsul imunitar al organismului omului a scăzut din cauza stresului suplimentar indus de evenimentele meteorologice.