Schneider Electric, parteneriat pentru tehnologii avansate de reciclare a deșeurilor de plastic

Publicat: 20 sept. 2024, 21:04, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Schneider Electric, parteneriat pentru tehnologii avansate de reciclare a deșeurilor de plastic

Schneider Electric a incheiat un parteneriat cu GR3N, companie de reciclare chimica pentru deșeuri de plastic, prin care vor fi implemetate noi tehnologii avansate de reciclare.

Parteneriatul are ca scop crearea primului sistem de automatizare deschis pentru industria avansată de reciclare chimică a tereftalatul de polietilenă (Polyethylene Terephthalate), un polimer termoplastic transparent semicristalin liniar de uz general, cunoscut sub numele generic de PET.

Cum 50% din deseurile globale de plastic ajung in gropile de gunoi si doar 9% sunt reciclate, GR3N a dezvoltat MADE, soluția Microwave Assisted DEpolymerization. Acest nou proces descompune PET-ul în blocurile sale chimice care pot fi recombinate pentru a crea noi pelete PET pentru ambalaje și textile, închizand efectiv bucla pentru plastic greu de reciclat. Tehnologia se bazeaza pe hidroliza alcalină și poate gestiona o cantitate mai mare de impurități în comparație cu cele existente.

În martie 2024, GR3N a demonstrat cu succes MADE și puterea tehnologiei de automatizare deschisă a Schneider Electric, EcoStruxure Automation Expert.

Uzina MADE este concepută pentru a anticipa utilizarea tuturor tehnologiilor care vor fi în cele din urmă adoptate pentru prima instalație la scară industrială, prevazută a fi construită în Spania, cu o capacitate estimată de peste 40.000 tone de deseuri PET tratate pe an.

Cererea globală de materiale plastice este de așteptat să se tripleze până în 2060. Pentru a satisfice cererea și a reduce în același timp poluarea, până la atingerea obiectivului de net-zero în 2050, este necesară o revoluție a modelului de consum.

Parteneriatul dintre GR3N și Schneider Electric, care a început cu semnarea unui memorandum de

întelegere, va permite reciclatorului chimic să extindă operațiunile către noi locații rapid și rentabil. Se așteaptă ca soluția să ajungă la scară industrial, până în 2027, odată cu demararea construcției uneifabrici de 35-40.000 de tone deșeuri, care va include pretratarea, depolimerizarea și repolimerizarea.

Schneider Electric are peste 150.000 de angajați si peste un milion de partene, care opereaza în peste 100 de țări.