Sclavie modernă în Teleorman
În comuna Orbeasca, județul Teleorman, un caz cutremurător de exploatare și abuz a zguduit comunitatea locală. Un băiat, de 16 ani, care abandonase școala la vârsta de 13 ani, a apelat în august 2024 la fostul primar Gheorghe Budică pentru a solicita reintegrarea în sistemul de învățământ. Din mărturiile sale au reieșit detalii care indică un adevărat sistem de exploatare, în care tânărul ar fi fost forțat să muncească în condiții inumane.
Conform relatărilor sale, băiatul a fost „recrutat” de către Mirel Dicu, cunoscut ca Mirel al Călinii, și vărul acestuia, Marius Ionuț Dicu, cunoscut sub porecla de Nuțu al lui Bombonel, și pus să muncească în regim de „sclavie modernă” pe o baltă din localitate. Băiatul trebuia să hrănească peștii, să spargă gheața în timpul iernii și să păzească permanent apa, fiind „plătit” doar cu hrană în valoare de 600-700 de lei lunar.
Acuzațiile sunt grave și îl implică și pe viceprimarul comunei, aducând în atenție legături între acesta și influenți oameni politici locali.
Gheorghe Budică, care acum este consilier local, a detaliat acuzațiile spunând că băiatul ar fi fost „bătut și amenințat cu arma” de către cei care l-au pus la muncă forțată. De asemenea, soția unuia dintre cei acuzați ocupă un post în cadrul Asistenței Sociale din Primăria Orbeasca, poziție ce i-ar fi permis să intervină pentru a raporta aceste fapte, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
„Băiatul a fost abuzat ani în șir”, a dezvăluit Budică, precizând că minorul a fost „forțat să abandoneze școala” și că „cei care au comis faptele încearcă acum să manipuleze situația, acuzând că minorul ar fi fost plătit să spună astfel de lucruri.
În scrisoarea sa către fostul primar, băiatul a mărturisit că „am abandonat școala, cursurile, în clasa a VIII-a, deoarece nu am mai avut timp să frecventez cursurile școlare. Am fost recrutat pentru a munci la balta-heleșteu de către Mirel Dicu, zis Mirel al Călinii”.
Acesta relatează că a locuit într-o rulotă pe malul bălții, fiind obligat să muncească acolo timp de trei ani, în condiții care îi puneau în pericol sănătatea și viața.
„Îl puneau să spargă gheața, dacă dădea de un gropan mai adânc, se scufunda în el și, temperatura apei fiind la îngheț, murea”, a povestit fostul primar, subliniind cât de gravă era situația minorului.
Mai mult, Budică a relatat și despre petrecerile organizate la baltă, la care ar fi participat și senatorul Eugen Pîrvulescu, recent plasat sub control judiciar într-un dosar de corupție. Acesta ar fi fost „prieten” cu cei care exploatau minorul, participând frecvent la reuniuni unde „mâncau porci luați din șpagă”.
„Chiar el [Pîrvulescu] se întâlnea cu ei”, spune Budică, dezvăluind un tablou în care abuzurile asupra minorului par să fie acceptate tacit de către cei din jur, în ciuda gravității lor. În declarațiile sale, Gheorghe Budică descrie o situație în care „nimeni nu întreabă aproape nimic” după ce băiatul a fost „abuzat, bătut și amenințat cu arma”. De asemenea, fostul primar subliniază că tatăl băiatului, angajat ilegal la familia Dicu, era „îmbătat zilnic” și manipulat împotriva propriei familii. Mama minorului, de asemenea, ar fi fost „bătută crunt” de-a lungul timpului, ceea ce a contribuit la crearea unui mediu de coșmar pentru copil.
Gheorghe Budică a sesizat Parchetul în luna august 2024, subliniind „faptele – infracțiunile – extrem de grave pe care minorul le relatează în cerere” și insistând asupra măsurilor necesare. „Este incredibil ce s-a întâmplat în anul 2024, într-o societate care ar trebui să fie modernă și civilizată”, a declarat Budică, subliniind nevoia urgentă de justiție pentru acest băiat și pentru ceilalți membri ai familiei afectați.