Școala de miniștri: mecanic la Turism, economist la Cultură
Miniștrii din Guvernul Ciucă au pregătiri care nu îi recoamandă deloc pentru posturile pe care le ocupă. Cu câteva mici excepții, numirile sunt strict făcute pe prieteniile din partid.
Faptul că se află la cârma unui minister, nu înseamnă că au o calificare pentru a fi acolo. Este vorba despre mai mulți miniștri din actualul executiv, care au studii în anumite domenii ce nu se potrivesc cu funcțiile pe care le dețin și pentru care câștigă salarii uriașe.
Inginerul electromecanic la șefia Poliției
Ministerul de Interne ar trebui să fie condus, în teorie, de un absolvent de drept sau administrație. Dar Lucian Bode, actualul ministru, este inginer electromecanic, potrivit studiilor. Ministerul Economiei este condus de Florin Marian Spătaru. Dar ministrul și-a dat licența și masteratul la Facultatea de Nave din Galați, potrivit fanatik.ro. Nici ministrul Mediului nu este absolvent de silvicultură sau alte discipline legate de protecția mediului, dar este economist, cu specializări postuniversitare în finanțe-bănci.
La Ministerul Energiei a fost numit un inginer, dar nu unul specializat pe acest domeniu, ci în automatică. Virgil Popescu are și un doctorat în management la Universitatea din Craiova. Nici la Antreprenoriat și Turism, PSD nu a nominalizat un economist, ci un inginer mecanic, pe Constantin-Daniel Cadariu, care a absolvit Politehnica din Iași.
Un economist se ocupă de Cultură
În schimb, PSD a pus un economist la portofoliul Culturii, pe Lucian Romașcanu. La Ministerul Muncii a fost numit Marius Budăi, care a terminat la 36 de ani studii de Finanțe-Bănci la particular, la „Spiru Haret”. Deși nu are studii în domeniul asistenței sociale, Budăi a activat din tinerețe în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Consumatorului din județul Botoșani, mai notează fanatik.ro.
Nici ministrul Tineretului și Familiei, Gabriela Firea, nu are studii în domeniul asistenței sociale. Firea a absolvit secția de Bibliologie și Științele Informării la Facultatea de Litere și apoi cursuri postuniversitare în domeniul finanțelor. Iar Sorin Grindeanu are studii de informatică grație cărora a ocupat o funcție importantă. A fost ministru pentru Societatea Informațională între 2014 și 2015. Specializarea postuniversitară s-a făcut în statistică socială, astfel că funcția de ministru al transporturilor a primit-o fără vreo legătură cu calificarea sa.
De la inginer electromecanic, la doctorat în economie
Guvernul are, în schimb, câțiva miniștri care, deși ocupă funcții care nu se potrivesc cu studiile lor inițiale, s-au specializat ulterior. Marcel Boloș, inginer electromecanic la bază, a făcut un masterat și un doctorat în economie. Iar acum este ministrul investițiilor și fondurilor europene.
Recent numită la Ministerul Educației, Ligia Deca, fost consilier prezidențial pe educație, a obținut licența în inginerie navală și navigație, iar masterul în management maritim și portuar. Pentru postul de ministru a Educației o califică doar un doctorat pe tema internaționalizării învățământului superior.
Doar 6 au fost norocoșii cu studii care îi recomandă pentru post
Cseke Attila a studiat dreptul și ocupă acum funcția de ministru al Dezvoltării. Totuși, aceste studii nu se potrivesc funcției de ministru al Sănătății, post pe care Cseke l-a deținut în timpul guvernului Boc. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, are licența obținută în studii politice, însă doctoratul l-a dat în economie, la ASE București.
Sunt și miniștri care, cel puțin la nivel teoretic, se califică pentru funcțiile pe care le dețin. Adrian Câciu, Bogdan Aurescu, Cătălin Predoiu, Alexandru Rafila, Eduard Novak și Petre Daea se pot lăuda că au pregătirea necesară funcției.