„Scorpions Legacy 2022”. Peste 1.800 de militari din 8 state NATO s-au instruit pentru creșterea interoperabilității în flancul estic
La Poligonul „Smârdan” de lângă Galați a avut loc luni încheierea Exercițiului multinațional „Scorpions Legacy 2022”, pentru instruirea militarilor din Brigada Multinațională Sud-Est,alături de trupele speciale „Task Force Tiger” și „Task Force Ghost” și de unitățile afiliate pentru exerciții din Statele Unite, Bulgaria, Italia, Belgia, Portugalia.
La exercițiu au participat peste 1.800 de militari din 8 state NATO și 250 de mijloace de luptă, inclusiv elicoptere de la Baza „Mihail Kogălniceanu”.
Obiectivul exercițiului multinațional, creșterea interoperabilității în acțiunile din flancul estic al NATO
Desfășurarea acestui exercițiu a vizat creșterea interoperabilității prin exerciții de comandament asistate de calculator, de antrenament cu trupe în teren și prin antrenamente tactice cu trageri de luptă.
,,Scopul acestui exercițiu este creșterea cooperării între partenerii NATO, de a verifica intraoperabilitatea militarilor nostri”, a precizat locotenent-colonelul Riccardo Di Maggio, din Italia, iar căpitanul Răzvan Moldoveanu, comandantul Batalionului 20 Infanterie, a declarat că exercițiul a fost o provocare, dar în cele din urmă aplicația a fost o reușită: ,,Toate aplicațiile noastre sunt dificile doar că de data asta au fost foarte multe țări participante și a fost o provocare mai mare pentru noi în scopul bunei coordonări și am reușit”.
Creșterea interoperabilității a fost obținută prin foarte buna colaborare a trupelor participante la exercițiu. ,,Problema de care se tem cei mai mulți este că nu avem destul de multă interoperabilitate, de a lupta împreună fără să petrecem mai mult timp împreună, ca să luptăm toți ca aceeași unitate. Acum, în pofida barierei lingvistice, dar cu coordonare radio și folosirea sistemelor de arme am reușit ca în scurt timp să realizăm împreună mai multe operațiuni fără probleme”, a declarat la rândul său locotenentul Krzysztof Sadek, comandantul eșalonului din Polonia.
După ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea, în România au fost înființate mai multe structuri NATO
În ultimii 7 ani, după anexarea ilegală de către Rusia a Peninsulei Crimeea care a creat un mediu de securitate instabil în regiune, în România au fost înființate mai multe structuri NATO. În 2015, au fost înființate la București Unitatea NATO pentru Integrarea Forțelor și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, structuri care constituie o parte importantă a măsurilor de reasigurare, iar ulterior de descurajare și apărare pe flancul estic.
Următoarea etapă a fost înființarea, la Craiova, a Comandamentului Multinațional de Brigadă Sud-Est, pentru consolidarea apărării pe flancul estic al NATO prin înființarea unei prezențe aliate avansate.
Brigada Multinațională a fost înființată în urma Summit-ului NATO de la Varșovia, din anul 2016, la care a fost luată decizia ca Brigada 2 Infanterie „Rovine” să fie transformată în Brigada Multinațională Sud-Est. Concret, Brigada Multinațională a fost înființată în aprilie 2017, iar în luna iulie a aceluiași an a avut loc ceremonia de activare a comandamentului, eveniment ce a reprezentat integrarea oficială a brigăzii în Structura de forțe a NATO pe baza implementării Planului de acțiune pentru creșterea capacității de reacție a Alianței.
Un an mai târziu, în noiembrie 2018, în urma desfășurării exercițiului „Scorpions Fury 2018” la Centrul Național de Instruire „Getica” de la Cincu a avut loc ceremonia de declarare a Capabilității Operaționale Complete a Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est.
Prin exerciții precum „Scorpions Legacy 2022” se urmărește creșterea interoperabilității eșaloanelor în misiunile de descurajare a oricăror intenții ostile la adresa NATO și de a asigura comanda și controlul operațiilor terestre ale Alianței. În cadrul acelorași programe de instruire pentru creșterea interoperabilității, în luna mai militarii de la Batalionul 22 Infanterie„Romanați” au participat la exercițiul multinațional „Orion 22” desfășurat în Portugalia.
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO în România, înființat pentru consolidarea flancului estic al Alianței
În România funcționează și o structură de comandă, Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO, care a fost înființat în urma Summitului NATO de la Bruxelles din iulie 2018, la care președintele Klaus Iohannis a prezentat intenția României de a dezvolta o capabilitate NATO de comandă și control, pentru adaptarea la mediul de securitate instabil din regiune. Inițiativa României a fost primită cu interes de către participanții la Summitul NATO și în urma întâlnirilor ulterioare cu aliații din NATO au fost declanșate pregătirile pentru înființarea acestei structuri.
În aprilie 2020, CSAT a aprobat constituirea în România a Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO – HQ MNC-SE, în Garnizoana Sibiu, cu dislocarea temporară a acestei structuri la București. Prin această decizie, România și-a asumat rolul de națiune cadru. În același timp, la reuniunea Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate în Europa, care a avut loc la Mons, în Belgia, mai multe state NATO s-au angajat să participe cu personal și sprijin material la noua structură multinațională.
Prin decizia Consiliului Nord Atlantic, începând de la data de 16 februarie 2021, Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO a fost activat ca Structură Militară a NATO și a obținut statutul de Comandament Militar Internațional NATO.