Scorțișoara, utilă în diabet și tratarea răcelilor și a gripei
Scorțișoara, pe lângă aroma deosebită, preferată în perioada Sărbătorilor Crăciunului, este utilă în diabet și tratarea răcelilor și a gripei.
Acest condiment înnobilează un compot, merele coapte la cuptor, unele budinci și prăjituri. Pe lângă gustul minunat, scorțișoara oferă și multe beneficii pentru sănătate, adesea ignorate.
- Previne bolile cardiovasculare. Datorită bogăției în vitaminele C și E, rivalizează cu boabele de cacao în flavonoide puternice, capabile să neutralizeze radicalii liberi. Astfel, devine un aliat în combaterea stresului oxidativ, prevenirea bolilor cardiovasculare și în domolirea efectelor îmbătrănirii.
- Scade nivelul colesterolului. Sunt studii care indică faptul că scorțișoara poate reduce nivelul colesterolului LDL al colesterolului total, inclusiv trigliceridele. Tototdată, poate domoli evoluția spre diabet de tip 2, în cazul persoanelor cu risc mare de această boală. Prin faptul că sporește sensibilitatea la insulină, scorțișoara poate să reducă glicemia și are un puternic efect antidiabetic.
- Îmbunătățește memoria și atenția. Acest ingredient contribuie la îmbunătățirea memoriei și atenției. Este indicat în perioadele stresante și pentru încetinirea procesului de degenerare a celulelor în boala Alzheimer.
- Combate infecțiile. Scorțișoara este un puternic antiinflamator și antimicrobian. Datorită aldehidei cinamice, acest condiment calmează inflamația și încetinește reacțiile alergice. Uleiul esențial de scorțișoară este apreciat pentru combaterea infecțiilor fungice sau eliminarea verucilor.
- Reduce balonarea. Scorțișoara ajută la reducerea balonării și flatulenței. În caz de diaree, scorțișoara în combinație cu chimen, ghimbir și miere, are un efect rapid.
- Atenuează simptomele răcelilor, guturaiului și ale gripei. Totodată, calmează gâtul iritat.
- Reduce pofta de mâncare. Scorțișoara reduce pofta de mâncare și oferă o senzație de sațietate pentru mai mult timp. Dacă ți se face foame între mese, taie câteva feliuțe de măr și presară puțină scorțișoară peste ele.
Contraindicații
Scorțișoara conține cumarină, substanță ce poate deveni toxică pentru ficat, în cazul unui consum excesiv. Persoanele suferinde de boli hepatie sunt sfătuite să consulte medicul referitor la acest condiment.
Sunt consemnate cazuri de afte bucale sau alte simptome – limba sau gingiile umflate etc. – în cazul unor persoane care au abuzat de acest condiment.
De asemenea, scorțișoara în cantități mari poate interacționa cu unele medicamente printre care: medicamente pentru diabet, boli cardiaceși pentru boli hepatice.
Femeilor însărcinate și persoanelor hipertensive li se recomandă să evite aroma puternică și excesul de scorțișoară.
Sunt două tipuri de scorțișoară: de Cassia și de Ceylon. Pentru a reduce orice risc, este indicată scorțișoara organică de Ceylon, care conține mai puțin cumarină (comparativ cu tipul de Cassia), consumată în cantități moderate.