Scriitorul Stelian Tănase, despre alegerile prezidențiale. Cine riscă să nu ajungă în turul doi: Aici e un joc
Scriitorul și analistul politic Stelian Tănase a discutat despre alegerile prezidențiale și posibilele configurații ale candidaților în turul al doilea. Acesta a afirmat că, în cazul în care atât George Simion, cât și Călin Georgescu își vor anunța oficial candidatura, există o probabilitate ridicată ca niciunul dintre ei să nu ajungă în turul doi. Un scenariu similar se aplică și în situația în care Elena Lasconi și Nicușor Dan ar decide să intre în competiție.
Jocurile din culise și posibilele strategii la prezidențiale
Tănase a analizat și poziția lui Crin Antonescu, despre care consideră că se află într-o situație dificilă. Conform sondajelor recente, acesta înregistrează o scădere treptată a popularității, ceea ce îi complică și mai mult șansele de a intra în turul al doilea al alegerilor. Dacă această tendință se menține, Antonescu ar putea coborî și mai mult în clasamente, ajungând pe locurile patru sau cinci.
Întrebat despre o eventuală candidatură a lui Victor Ponta, Tănase a respins categoric această posibilitate. El a explicat că, deși au existat numeroase speculații în acest sens, nu le acordă prea multă atenție, considerând că în prezent, scena politică este plină de zvonuri nefondate.
Referindu-se la Călin Georgescu, Tănase a menționat că există voci care susțin că acesta ar putea fi împiedicat să candideze din diverse motive, iar în locul său ar putea fi promovat Victor Ponta. Georgescu însuși ar fi declarat că, în cazul în care nu va putea intra în cursă, ar putea accepta o funcție de prim-ministru. În același timp, dacă atât Simion, cât și Georgescu vor intra în competiție, riscul ca niciunul dintre ei să nu treacă în turul al doilea este foarte mare, întrucât și-ar fragmenta electoratul.
Un scenariu asemănător se aplică și în cazul Elenei Lasconi și al lui Nicușor Dan. Tănase consideră că, dacă ambii vor candida, există o mare probabilitate ca niciunul dintre ei să nu reușească să treacă în etapa finală a alegerilor. Această situație ar reprezenta un risc semnificativ pentru cei doi, având în vedere că electoratul lor s-ar împărți, slăbind astfel șansele fiecăruia.
„Aici e un joc, am văzut speculații, dar nu le prea dau atenție pentru că, astăzi, după toate combinațiile și toate intrigile și toate zvonurile care se aud, Bucureștiul e o capitală a zvonurilor, în momentul ăsta, adică, de pildă, nu va candida Georgescu, că îl oprește reacțiunea, domne.
Te pui cu reacțiunea, nu? Conu Leonida! Și atunci poate vor să-l împingă la înaintare pe Ponta în locul lui Georgescu, care a și spus că va lăsa o rezervă, în caz că el va fi împiedicat să candideze și el se va duce prim-ministru, adică Georgescu, da. Poate acesta este scenariul. (…) Dacă vor candida amândoi, și Simion, și Georgescu, e foarte probabil ca niciunul să nu treacă în turul 2. La fel cum dacă vor candida împreună la Lasconi cu Nicușor Dan, e foarte probabil, și ăsta e marele risc, să nu intră niciunul în turul 2.
Mai este o problemă. Crin Antonescu, care nu tractează, nu trage și trebuie împins tare de la spate, dacă vor să-l treacă în turul 2. E în cădere ușoară în sondaje. Deci el cu fiecare săptămână e mai slab cotat. A fost pe locul 2, acum e pe locul 3. Se va duce până la 4 mai pe locul 4-5, dacă tendința se păstrează, eu am dat fotografia de acum. Așa că nu putem să fim siguri de ce se întâmplă acolo la vârf și care va fi configurația finală”, a declarat în cadrul unei emisiuni la B1 TV.
Ambițiile Elenei Lasconi și realitatea electorală
În ceea ce o privește pe Elena Lasconi, Stelian Tănase a analizat motivele pentru care aceasta nu renunță la candidatură. El a remarcat că Lasconi este o persoană extrem de ambițioasă, dar consideră că nu este conștientă de faptul că situația politică s-a schimbat semnificativ. În opinia sa, succesul pe care l-a avut anterior se datora unei conjuncturi favorabile, însă aceasta nu mai este valabilă în prezent.
Tănase a explicat că, la finalul turului întâi din alegerile anterioare, electoratul s-a polarizat în două tabere: pro-occidentale și pro-ruse. O parte semnificativă a votanților s-a îndreptat automat către Lasconi, nu neapărat pentru că o considerau un lider puternic, ci ca o reacție la opțiunile existente.
Acest context a dispărut, iar acum fiecare candidat trebuie să își demonstreze individual forța electorală. În aceste condiții, Lasconi se află la un nivel scăzut în sondaje, în jur de 6%, în timp ce Nicușor Dan este mult mai bine plasat, având un scor de câteva ori mai mare.
„Pot să fie mai multe explicații. Ea tot timpul a dat niște declarații abracadabrante, dar îi place acolo sus, e o femeie foarte ambițioasă. Întrebați la Câmpulung unde e primăriță, o să vă spună tovarășii ăia cam ce îndură de la ea. Vrea acolo sus, nu vrea să fie doar un vis frumos, care s-a consumat, numai că acum e la coada clasamentului, e la 6 sau la 7 puncte.
Ea nu realizează că lucrurile s-au schimbat, că atunci a fost o miză și configurația … ce s-a întâmplat? La finalul turului 1, s-a tăiat în 2. Electoratul s-a polarizat pro-occident, pro Rusia, jumate s-au dus cu Georgescu, jumate s-au dus cu ea. Nu era un vot pentru ea, pentru că era un mare lider, ci, automat jumate, adică restul, s-au dus cu ea. Era evident, nu mai este acea conjunctură.
Acea conjunctură a dispărut și acum e fiecare pe picioarele lui. Ori, picioarele ei sunt firave. Ea e la 6 % . Nu va trece mult de aici, pe când Nicușor Dan e sus. Mai crește, dar e sus de acum, e de 5, 6 ori cât Lasconi, în momentul ăsta. Nu s-au înțeles pentru că ea vrea să își facă ambâțu, foarte bine, dar nu o să intre niciunul în turul 2, în mod normal. Deci dacă lucrurile merg normal, să nu se întâmple ceva pe parcurs, fotografia de azi, n-o să treacă niciunul în turul 2”, a mai spus scriitorul.