Scumpirea îngrășămintelor schimbă strategia fermierilor. Francezii se reorientează, românii recurg la credite
Scumpirea îngrășămintelor, care a majorat semnificativ costurile de produție, îi determină pe cultivatorii de cereale să-și schimbe strategia de culturi pentru anul viitor. În Franța, fermierii au anunțat deja că reduc suprafețele cultivate. La noi, agricultorii care au avut bani sau au apelat la credite s-au aprovizionat din timp, în timp ce mulți încă mai așteaptă să vadă ce se întâmplă pe piață.
În Franța, cel mai mare cultivator şi exportator de cereale din Uniunea Europeană, îngrijorarea este destul de mare în rândul fermierilor.
“Creşterea preţurilor şi livrările limitate de îngrăşăminte au majorat costurile pentru cultivatorii de cereale din Franţa şi i-ar putea determina pe unii dintre ei să treacă de la porumb la culturi mai puţin dependente de îngrăşăminte în campania din primăvara anului următor”, a anunţat organismul public FranceAgriMeFranceAgriMer
Concret, mulți fermieri se gândesc să se reorienteze și să treacă de la porumb la culturi mai puţin dependente de îngrăşăminte în campania din primăvara anului următor, fiind luate în calcul, în special, cele care au nevoie de mai puţin azot, care de altfel a cunoscut și cel mai mare avans la prețuri. În aceste condiții, nu este exclus să se mărească suprafețele cultivate cu orz sau floarea soarelui, de exemplu, în detrimentul celor cu porumb.
Nu există producții bune fără îngrășăminte
Chiar dacă prețurile au cunoscut o creștere spectaculasă, fermierii români sunt conștienți de importanța utilizării lor, pentru că altfel nu se poate face performanță. La un calcul simpu, costurile suplimentare la hectar sunt estimate la circa 100 de euro, ceea ce înseamnă undeva la 500-700 kg de producție, care se justifică, însă, prin sporul de producție rezultat în urma administrării îngrășăminelor, după cum susține Ștefan Moraru, un fermier din județul Călărași, care lucrează circa 1.000 hectare de teren agricol.
“Sunt fermieri care s-au aprovizionat în vară, iar alții care mai așteaptă să vadă ce se întâmplă. În România, stocurile existente în piață sunt limitate. Noi avem asigurat în proporție de 90% necesarul, pentru că am făcut achizițiile în vară, între timp, prețurile au crescut mult, chiar s-au și dublat la unele produse”, a declarat pentru Puterea.ro Ștefan Moraru.
La rândul lui, șeful Lapar, Nicu Vasile, spune că la acest moment lucrările agricole specifice sezonului de toamnă sunt realizate în proporție de circa 20%, în condițiile în care din cauza secetei rapița s-a semănat foarte greu, iar acum s-a început timid la grâu. Cât despre îngrășăminte, el spune că fermierii români și-au asigurat necesarul chiar dacă pe credite, iar consecințele se vor vedea în piață anul viitor.
Efecte în lanț
Preţul gazelor naturale, care contează foarte mult pentru producătorii de îngrăşăminte pe bază de azot, a crescut foarte mult la nivel mondial, pe fondul unei combinaţii de factori precum majorarea cererii după pandemie, stocurile reduse, dar și a livrărilor mai mici decât de obicei din Rusia.
În ultimele 12 uni, preţul îngrăşămintelor s-a triplat, ceea ce a avut ca efect o majorare a costurilor pentru fermieri costurile până undeva la 300-350 de euro pentru fiecare hectar de cereale, comparativ cu 150 de euro pe hectar, anterior, potrivit datelor FranceAgriMer.