Scumpiri majore în România. Dumitru Chisăliță anunță majorarea prețurilor la petrol, gaze și carburanți: Concurență mică, prețuri mari

Publicat: 24 oct. 2024, 08:36, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Scumpiri majore în România. Dumitru Chisăliță anunță majorarea prețurilor la petrol, gaze și carburanți: Concurență mică, prețuri mari
Scumpiri majore în România. Dumitru Chisăliță anunță majorarea prețurilor la petrol, gaze și carburanți: Concurență mică, prețuri mari

Începând de anul viitor, toate companiile din domeniul petrolului, gazelor și carburanților din România, inclusiv producătorii, furnizorii și retailerii, vor fi obligate să plătească un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri.

Această modificare a fost aprobată de Camera Deputaților, în ciuda faptului că Guvernul, Senatul și Consiliul Economic și Social (CES) au emis avize negative împotriva acestei inițiative. Până acum, doar companiile cu un rulaj de peste 50 de milioane de euro erau vizate de această taxă suplimentară.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a explicat că această măsură a fost luată pentru a combate practica companiilor mari de a-și diviza afacerile în entități mai mici, pentru a evita plata impozitului. Deși această practică este legală, ea afectează veniturile bugetului de stat.

Cu toate acestea, Chisăliță a subliniat că justificarea oficială a autorităților, conform căreia măsura ar fi necesară pentru prevenirea dezechilibrelor în sectorul energetic și pentru asigurarea securității energetice a României, este nefondată.

„Camera Deputaţilor a aprobat o modificare a Codului fiscal, după ce Consiliul Economic şi Social, Guvernul şi Senatul au respins o iniţiativă, prin care toate companiile de petrol, gaze şi carburanţi din România (producătorii, furnizorii, distribuitori, retailerii) vor plăti anul viitor un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri.

Efectul acestei măsuri: translatarea acestor costuri la consumatori, dar şi faptul că se vor face doar tranzacţii pe termen scurt, cu efect asupra lichidităţii pieţei şi astfel va rezulta o concurenţă şi mai mică şi preţuri şi mai mari în piaţă”, afirmă Dumitru Chisăliţă, conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

În opinia expertului, această modificare a Codului Fiscal este de fapt motivată de nevoia guvernului de a acoperi cheltuielile mari generate de măsurile electorale. Chisăliță avertizează că, deși politicienii vor promova această lege drept un beneficiu pentru țară, impactul real va fi resimțit de consumatori.

Aceștia vor plăti prețuri mai mari la carburanți și gaze, deoarece companiile afectate de impozitul suplimentar vor încerca să transfere costurile către consumatori, pentru a evita falimentul:

„jucătorii cu afaceri de peste 50 de milioane de euro (care erau obligaţi să achite până în prezent această taxă) îşi împart businessul în mai multe firme mai mici pentru a evita plata acestei taxe, ceea ce este legal, însă aduce prejudicii bugetului de stat”, dar mai ales invocarea „în mod fals”, că aceste măsuri sunt luate „pentru eliminarea riscurilor de dezechilibre la nivel naţional a sectorului de petrol şi gaze naturale, ce ar putea aduce atingere inclusiv asupra măsurilor de siguranţă energetică la nivelul României”

Multe dintre companiile din domeniu, cum sunt furnizorii, distribuitorii și transportatorii de gaze și carburanți, au o marjă de profit mică în raport cu cifra lor de afaceri. Supraimpozitul impus de stat va depăși chiar profiturile unor astfel de companii, ceea ce le va forța să mărească prețurile pentru a rămâne pe linia de plutire.