Se amestecă Rusia în alegerile din România? Răspunsul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a reacționat ferm la speculațiile legate de o posibilă implicare a Rusiei în procesul electoral din România. Întrebat luni despre informațiile care circulă în spațiul public privind amestecul Rusiei, Ciolacu a respins categoric orice cunoștință în acest sens, subliniind că, în calitate de prim-ministru, nu deține astfel de informații. El a subliniat că, în cazul în care ar fi existat astfel de elemente, autoritățile care se ocupă cu securitatea națională ar fi informat atât pe el, cât și pe președintele țării.
„Nu am astfel de elemente și cred că dacă ar fi existat, cei care ne asigură securitatea statului român, le-ar fi transmis. Este un lucru foarte grav. Eu, ca prim-ministru, nu dețin aceste informații și sunt ferm convins că dacă ar fi existat, aș fi avut această informație, atât eu, cât și președintele României,” a afirmat Ciolacu.
În același context, premierul a menționat măsurile luate pentru prevenirea activităților de manipulare a electoratului, cum ar fi fermele de troli, un fenomen tot mai întâlnit în campaniile electorale moderne. „S-au luat măsuri, s-a oprit și tendința. Am prevenit ca în această perioadă de campanie să avem un astfel de fenomen. Mă bucur că s-au luat aceste măsuri. Toate instituțiile statului au fost implicate,” a adăugat Ciolacu, reafirmând importanța unui proces electoral curat și transparent.
În ceea ce privește o eventuală influență externă asupra alegerilor, Ciolacu a fost clar în poziția sa, afirmând că este interesat în mod special ca „aceste alegeri să nu fie influențate prin lucruri neortodoxe”. El a subliniat că, în fața disperării, unii ar putea recurge la astfel de metode, dar a insistat că esențial este ca procesul electoral să rămână neafectat de astfel de intervenții.
Pe de altă parte, în Parlament, președintele Comisiei de control al SRI, Ioan Chirteș, a făcut o solicitare oficială către Serviciul Român de Informații (SRI), cerându-le să precizeze dacă există entități statale sau non-statale, inclusiv Rusia, care ar putea influența procesul electoral din România și ar afecta securitatea națională. „Aceste entități statale sunt, în primul rând, Rusia, Iran, China, Coreea de Nord, dar și actori statali din țări proxy din Orientul Mijlociu,” a detaliat Chirteș.