Se aplică în toată țara de la 1 octombrie. Alina Gorghiu: Brățara electronică ține agresorul la distanță de victimă

Publicat: 01 oct. 2024, 12:18, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Se aplică în toată țara de la 1 octombrie. Alina Gorghiu: Brățara electronică ține agresorul la distanță de victimă
Se aplică în toată țara de la 1 octombrie. Alina Gorghiu: Brățara electronică ține agresorul la distanță de victimă

Începând cu 1 octombrie, România extinde sistemul informatic de monitorizare electronică în întreaga țară, marcând un pas important în protejarea cetățenilor. Etapa a treia a acestui program va fi implementată în 18 județe, respectiv impunerea brățării electronice pentru persoanele aflate sub control judiciar sau arest la domiciliu.

Conform autorităților, acești inculpați vor fi obligați să poarte dispozitive electronice de supraveghere, o măsură ce are rolul de a asigura siguranța publică și de a preveni încălcarea condițiilor impuse de instanțe.

Sistemul va funcționa după proceduri clare, iar datele personale ale purtătorilor de dispozitive vor fi protejate, fiind accesibile doar identificatorii unici ai dispozitivelor.

Alina Gorghiu, una dintre promotoarele acestei legi, a subliniat importanța extinderii monitorizării electronice, declarând că aceasta reprezintă un instrument esențial în protejarea victimelor, în special a celor ale violenței domestice.

Potrivit declarațiilor sale, legea a fost propusă încă din 2020 și, începând cu această săptămână, se va aplica în toate județele țării, inclusiv în județul Argeș, unde Gorghiu își desfășoară activitatea politică.

Ea a subliniat că în primele opt luni ale anului 2024, nu a fost înregistrat niciun caz de victimă a violenței domestice care, purtând brățara electronică, să fi suferit vătămări grave sau să fi fost ucisă. Aceasta este o dovadă clară că măsurile introduse au un impact semnificativ în prevenirea actelor de violență.

„Brățara electronică ține agresorul la distanță de victimă!

În 2020, am depus acestă lege, de astăzi se aplică în toată țara. Inclusiv în județul meu, în Argeș, vom avea acestă monitorizare electronică pentru protejarea victimelor.

În primele 8 luni din 2024 nu a existat niciun caz în care o victimă a violenței domestice, care a acceptat brățara electronică, să fi fost ucisă, rănită grav sau să îi fi fost pusă în pericol viața sau sănătatea.

Trebuie să acționăm fără frică!”, transmite ministrul Justiției.

Totodată, Gorghiu a evidențiat faptul că aproape 70% dintre victimele violenței domestice din România sunt femei, accentuând necesitatea unei reprezentări mai mari a femeilor în Parlament pentru a aborda eficient aceste probleme.

Ea a subliniat că, prin prezența lor în legislativ, femeile pot contribui la crearea unor legi eficiente, cum ar fi extinderea ordinului de protecție pentru toate categoriile de agresori sau oferirea de vouchere pentru victimele infracțiunilor.