Se apropie de România viitura de pe Dunăre care a produs inundațiile catastrofale din Germania

Publicat: 11 iun. 2024, 06:13, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Se apropie de România viitura de pe Dunăre care a produs inundațiile catastrofale din Germania
Se apropie de România viitura de pe Dunăre care a produs inundațiile catastrofale din Germania

Inundaţiile catastrofale care au afectat mai multe landuri din sudul Germaniei determină un nivel crescut al apelor fluviului care se extinde de-a lungul Dunării, până în Austria, Slovacia, Ungaria și Serbia, viitura ajungând în aceste zile și în România.

Creșterea debitului și nivelului apelor Dunării în această perioadă a anului nu este o noutate, pentru că viiturile provocate pe Dunăre de topirea zăpezilor de pe masivele de mare altitudine din Alpi și alte masive muntoase din Bazinul Hidrografic al Dunării se produc de obicei în a doua parte a lunii iunie și în iulie.

Inundațiile catastrofale produse în Lunca Dunării în 2006, când apele au rupt digul de la Rast, dar și în 2010, când exista pericolul inundării unor cartiere din Brăila și Galați, au avut loc la începutul lunii iulie.

Viitura formată acum pe Dunăre a fost determinată un „surplus” de apă, determinat de precipitațiile produse în ultima săptămână în landurile Bavaria şi Baden-Württemberg din Germania, dar și în Ungaria.

În aceste zile, pe Dunăre, pe sectoarele din Slovacia, Ungaria și Serbia, coboară mai multe valuri de viituri, primul dintre acestea fiind semnalat deja la intrarea pe sectorul românesc al Dunării.

Pe întreg sectorul românesc, în următoarea săptămână, debitul Dunării va depăși media lunii iunie

Potrivit datelor Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA), la punctul de intrare a Dunării în țară, la Baziaș, este înregistrată o creștere a debitului Dunării peste media multianuală a lunii iunie.

„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creștere, având valoarea de 6700 mc/s, peste media multianuală a lunii iunie, de 6400 mc/s. În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere”, se spune în „Diagnoza şi prognoza hidrologică pentru Dunăre la intrarea în ţară şi pe sectorul romanesc”, emisă luni de INHGA, în care se precizează că în următoarea săptămână debitul Dunării să rămână staționar:

„Prognoza debitelor şi nivelurilor în intervalul 10.06.2024, ora 07.00 – 17.06.2024, ora 07.00: Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staționar la valori de 6700 – 6800 m3/s, situându-se peste media multianuală a lunii iunie (6400 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în creștere”

Nivelul Dunării în creștere, cu până la 28 cm în 24 de ore

Avantajul este că, pe sectorul românesc, albia Dunării are o lățime mai mare și este diminuat efectul viiturilor din amonte, iar o parte din apele Dunării pot fi „stocate” în acumularea de la Porțile de Fier. Dar chiar și în aceste condiții, nivelurile Dunării sunt în creștere pe întreg sectorul românesc.

Potrivit datelor Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, la Cernavodă și Brăila nivelul apelor Dunării este în creștere cu 15-25 cm în următoarele 48 de ore.

Dar sunt creșteri și pe sectorul din amonte de Cernavodă. La Calafat, Cetate și Gruia, nivelul Dunării este în creștere cu 24 – 26 cm în 24 de ore, iar la Turnu Severin, creșterea nivelului Dunării este de 28 cm în 24 de ore.

Sunt, în continuare, creșteri ale cotelor apelor Dunării și în amonte de Baziaș, în Slovacia, Ungaria și Serbia, unde sunt mai multe valuri de viitură, cu creșteri în 24 de ore ale ale nivelului apelor fluviului cu 15 cm la Bratislava, cu 57 cm la Dunaremete, cu 114 cm la Körmend și cu 25 cm la Mohács.

În Germania, inundațiile catastrofale au dus la moartea a 5 persoane. La Passau, nivelul Dunării a crescut cu 10 metri

Ploile abundente din ultima săptămână au dus la revărsări ale râurilor în landurile Bavaria şi Baden-Württemberg din Germania, care s-au soldat cu moartea a cinci persoane și au determinat și creșteri foarte mari ale debitului și nivelurilor apelor Dunării, ajungându-se la o situație pe care premierul landului Bavaria, Markus Söder, a descris-o ca fiind „gravă şi critică”.

Serviciul meteorologic din Germania a precizat că ploile torenţiale care au lovit sudul Germaniei timp de mai multe zile au dus la creșterea nivelului Dunării în oraşul Passau, unde este confluența a trei râuri, creșterea apelor Dunării cu aproape 10 metri fiind cel mai mare nivel din ultimii zece ani. În zona Rosenheim din Bavaria a fost declarată stare de urgenţă.

Dunărea a ieşit din matcă în al treilea oraş ca mărime din Austria, la Linz. În Ungaria, meteorologii au avertizat asupra unor precipitaţii semnificative în următoarele zile, iar Gabriella Siklos, de la Direcţia Naţională a Apelor, a avertizat că situaţia se schimbă de la o oră la alta.

De asemenea, au existat temeri că nivelul crescut al apelor se va extinde în zona inundabilă a Dunării din Slovacia. Transportul naval de mărfuri a fost oprit temporar pe Rin în unele zone din sudul Germaniei.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că inundaţiile din sudul Germaniei reprezintă o dovadă că „oprirea schimbărilor climatice provocate de om” nu poate fi neglijată.