Se cere înghețarea aprobării PNRR-ului Poloniei!

Publicat: 18 nov. 2021, 00:03, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Se cere înghețarea aprobării PNRR-ului Poloniei!

Liderii celor mai mari grupuri politice din Parlamentul European cer Comisiei Europene să înghețe aprobarea Planului de Redresare Economică și Reziliență al Poloniei.

Decizia are legătură cu refuzul Varșoviei de a desființa noua Cameră disciplinară pentru judecători din cadrul Curţii Supreme Poloneze. Refuzul Poloniei de a desființa instanța despre care Uniunea Europeană spune că poate sancționa discreționar magistrații incomozi, produce efecte în lanț. Mai întâi, Curtea de Justiţie a Uniunii a decis în vară că Polonia trebuie să suspende imediat activităţile acestei camere, dar Guvernul de la Varșovia nu a respectat verdictul.

Apoi, Curtea a emis o nouă hotărâre prin care a sancționat Polonia cu o amendă de un milion de euro pe zi. Acum, grupurile politice din Legislativul Comunitar – Popular, Socialist Democrat, Liberal, Verzii şi Stânga Unită, ce reprezintă împreună mai mult de trei sferturi din eurodeputaţi, susţin în scrisoarea trimisă Comisiei că nu mai pot avea încredere în guvernul naţionalist polonez.

Premierul polonez a acuzat un șantaj

Polonia ar putea primi prin Planul de redresare post criză sanitară peste 36 de miliarde de euro.

„Cerem Comisiei, ca gardian al Tratatelor, să se abţină de la aprobarea planului de redresare polonez până când toate condiţiile din Regulamentul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă sunt întrunite”, notează aceste grupuri politice în scrisoare ce continuă îndelungata dispută dintre instituţiile europene şi guvernul conservator de la Varşovia pe tema statului de drept.

Guvernul de la Varşovia a promis că va dizolva contestata instanță disciplinară, dar în cadrul unor reforme mai largi. Premierul polonez Matusz Morawiecki a acuzat un „şantaj” din partea instituţiilor europene şi consideră că unele dintre acestea „îşi atribuie dreptul de a decide asupra unor competenţe care nu le-au fost transferate”.