Se construiește un nou oraș. Aici vor putea locui și lucra aproape 20.000 de oameni (VIDEO)
Într-o lagună turcoaz, la doar 10 minute cu barca de Male, capitala Maldivelor, se construiește un nou oraș plutitor, suficient de mare pentru a găzdui 20.000 de oameni.
Planul prevede construirea de locuințe, centre comerciale, restaurante și unități de învățământ, totul deasupra apei. Cu totul, proiectul ar trebui să fie gata în 5 ani.
Va fi format din 5.000 de unități plutitoare, inclusiv case, restaurante, magazine și școli. Un proiect vizual al orașului plutitor, prezentat de CNN, arată cum clădirile colorate vor fi legate printr-o rețea de canale.
”Coralul creier” este modelul după care a fost proiectat. Orașul va fi format din 5.000 de unități plutitoare, inclusiv case, restaurante, magazine și școli, cu canale între ele, relatează CNN. Primele unități vor fi dezvăluite luna aceasta, locuitorii începând să se mute la începutul lui 2024, iar întregul oraș urmează să fie finalizat până în 2027.
Proiectul – un joint venture între dezvoltatorul imobiliar Dutch Docklands și Guvernul Maldivelor – nu este conceput ca un experiment sălbatic sau o viziune futuristă: este construit ca o soluție practică la realitatea dură a creșterii nivelului mării.
Aproape întreaga țară ar putea fi scufundată
Un arhipelag de 1.190 de insule joase, Maldive este una dintre cele mai vulnerabile națiuni ale lumii la schimbările climatice. Optzeci la sută din suprafața sa de uscat se află la mai puțin de un metru deasupra nivelului mării și, cu nivelurile proiectate să se ridice până la un metru până la sfârșitul secolului, aproape întreaga țară ar putea fi scufundată.
Dar dacă un oraș plutește, s-ar putea ridica odată cu marea. Aceasta este „o nouă speranță” pentru cei peste jumătate de milion de oameni din Maldive, a spus Koen Olthuis, fondatorul Waterstudio, firma de arhitectură care a proiectat orașul. „Se poate dovedi că există locuințe la prețuri accesibile, comunități mari și orașe normale pe apă, care sunt, de asemenea, sigure. Ei (maldivenii) vor trece de la refugiați climatici la inovatori climatici„, a spus el pentru CNN.
Cu casele sale de culoarea curcubeului
Născut și crescut în Țările de Jos – unde aproximativ o treime din pământ se află sub nivelul mării – Olthuis a fost aproape de apă toată viața. Partea mamei sale a familiei erau constructori de nave, iar tatăl său provine dintr-o linie de arhitecți și ingineri, așa că ”mi s-a părut firesc să le combin pe cele două”, a spus el. În 2003, Olthuis a fondat Waterstudio, o firmă de arhitectură dedicată în întregime construcțiilor pe apă.
Orașul creat de Waterstudio este conceput pentru a atrage localnicii, cu casele sale de culoarea curcubeului, balcoanele largi și priveliștile de la malul mării. Locuitorii se vor deplasa cu bărci sau pot merge pe jos, pot merge cu bicicleta sau pot conduce scutere electrice sau cărucioare, de-a lungul străzilor nisipoase.