Se dorește distrugerea HoReCa?
Noul ordin ANPC legat de informarea consumatorilor la achiziţia produselor în unităţile de alimentaţie publică constituie în momentul de față un fel de sperietoare pentru cei care își desfășoară activitatea în industria „de profil”. Există chiar temeri potrivit cărora se dorește distrugerea HoReCa.
O distrugere a unei industrii și așa pusă la pământ de în perioada de apogeu pandemic. Noua „regulă” ANPC intră în vigoare de pe 20 decembrie. Adică exact înainte de Crăciun! Și știm cu toții ce înseamnă acest lucru…
„Cred că ANPC-ul vrea să ne transforme pe toţi în prozatori. Ordinul ANPC de a scrie pe lista de meniu şi când s-a născut porcul sau vita sau găina mi se pare caraghios. Şi dumneavoastră aţi fost în toată lumea şi noi mai mergem pe unde apucăm, dacă avem profit după o vară, dar nu am văzut nicăieri în lume o asemenea listă de meniu, credeţi-mă”, a spus Nicolae Bucovală, preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, în cadrul unei dezbateri, desfășurată marți, la care au participat ministrul Mediului, Tanczos Barna, și ministrul Turismului, Constantin Cadariu.
Dezbaterea s-a desfășurat la Constanța una dintre teme fiind, printre altele, operaționalizarea Organizațiilor de Management al Destinațiilor (OMD), o reformă pentru industria turismului și totodată un jalon asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Se dorește distrugerea HoReCa?
După cum spuneam mai sus, ordinul ANPC intră în vigoare de pe 20 decembrie. „Este imposibil să o facem. Intră în vigoare pe 20 decembrie. Înseamnă că ne vor închide pe toţi pentru că nu le putem face„, a precizat Bucovală.
Funcţionam foarte bine până acum. Puneam cu alergeni, cu nealergeni, cu ce era acolo. Dar acum, ca să scrii la fiecare produs de unde provine, că e îngheţat, că e dezgheţat, ce calorii, vă spun, din punctul nostru de vedere, este o crimă”, a mai afirmat Bucovală.
Se dorește distrugerea HoReCa? Ce prevede ordinul ANPC
Ordinul ANPC prevede că:
- devine obligatorie indicarea informaţiilor privind tipul şi cantitatea ingredientelor care depăşesc o pondere de 20 de grame în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unităţile de alimentaţie publică.
- trebuie afişate informaţii privind declaraţia nutriţională şi aditivii utilizaţi, astfel încât acestea să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanţă, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.
- trebuie afişate valoarea energetică şi cantităţile de grăsimi, de acizi graşi saturaţi, de zaharuri şi de sare.
- informaţiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.