Se dublează prima de activare pentru șomerii reangajați. Mai multe categorii vulnerabile primesc sprijin
Șomerii reangajați vor beneficia de o primă de activare de 1.000 de lei, de două ori mai mult decât ar fi primit până în prezent. Mai multe decizii legislative referitoare la domeniul forței de muncă au fost adoptate, miercuri, de deputați.
Cu 309 voturi pentru, nicio abținere și niciun vot împotrivă, au primit miercuri undă verde mai multe amendamente la legea referitoare la șomaj și stimularea forței de muncă.
Una din principalele modificări se referă la prima de activare destinată șomerilor reangajați: dacă până în prezent era de 500 de lei, valoarea ei se va dubla. Motivele care au stat la baza deciziei se referă la majorarea salariului minim pe economie, în ultimii ani, dar și la necesitatea reducerii urgente a deficitului forței de muncă.
Pentru a beneficia de primă, șomerii trebuie să fie angajați cu normă întreagă, pe o perioadă de cel puțin trei luni.
S-au modificat stimulentele și în cazul persoanelor considerate ca fiind categorii vulnerabile pe piața muncii.
Companiile care angajează absolvenți vor beneficia de 2.250 lei lunar, timp de 12 luni. Aceeași sumă, dar pentru 18 luni, se acordă celor care angajează absolvenți din rândul persoanelor cu handicap.
Tot 2.250 lei lunar, timp de 12 luni, primesc firmele care încadrează șomeri în vârstă de peste 45 ani, șomeri de lungă durată sau unici susținători ai familiilor monoparentale. Există însă stipulată menținerea obligațiilor de serviciu pe o perioadă de cel puțin 18 luni.
Aceeași sumă este oferită și în cazul contractelor de ucenicie sau stagiu.
Conform expunerii de motive, impactul financiar estimat asupra bugetului de stat este de 955 milioane lei.
La începutul lunii februarie, Senatul adopta un proiect de lege privind acordarea concediilor medicale şi un altul care prelungea termenul pentru şomaj tehnic.