Se încheie odiseea reasfaltărilor pe podul de la Brăila? Noua rețetă de asfalt a rezistat peste iarnă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/WhatsApp-Image-2025-04-15-at-21.19.26.jpeg)
După doi ani în care carosabilul podului peste Dunăre de la Brăila a fost asfaltat și reasfaltat de trei ori din cauza deformațiilor apărute pe calea de rulare, se pare că a fost găsită rețeta perfectă a mixturilor bituminoase, care a rezistat peste iarnă și s-a trecut la reasfaltarea finală.
Experiment reușit la Podul peste Dunăre de la Brăila. După ce carosabilul a fost reasfaltat de mai multe ori, dar de fiecare dată au apărut deformații mari pe calea de rulare, în special pe sensul dinspre Tulcea spre Brăila, se pare că noua rețetă de mixturi bituminoase, utilizată experimental în octombrie 2024, a oferit rezultate încurajatoare.
În condițiile în care asfaltul de pe cel mai circulat sens de circulație a rezistat temperaturilor scăzute din timpul iernii, constructorul, compania We Build SpA (fostă Astaldi SpA) din Italia a început de luni, 14 aprilie, reasfaltarea cu aceeași rețetă de mixtură bituminoasă și a căii de rulare de pe sensul Brăila – Tulcea.
„S-a dorit să se vadă cum se comportă noua formulă asfaltică peste iarnă și s-a comportat bine. Este o formulă mai dură, iar riscul să se fisureze ar fi fost mai mare iarna, când temperaturile sunt scăzute, decât vara, pe temperaturi înalte. Pentru că s-a comportat bine pe timpul iernii, acum s-a trecut la asfaltare pe calea 1.
S-a așteptat să se încălzească afară, să fie temperaturi pozitive, pentru că, pe temperaturi negative, exista riscul să nu prindă hidroizolația și asfaltul, apoi o luam de la capăt, că nu s-au respectat condițiile și a cui o fi vina”,
a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Asfaltarea finală a căilor de rulare va permite și recepționarea podului de către CNAIR. Deși circulația pe pod a fost inaugurată în iulie 2023, podul nu a putut fi recepționat la acel moment. Nu erau finalizate drumurile de legătură. Nici în 2024, când au fost încheiate lucrările la drumurile de legătură, podul nu a putut fi recepționat. Atunci, din cauza deformațiilor apărute în asfalt.
Deformările în asfalt, provocate de circulația camioanelor cu până la 60 de tone, cu mult peste masa maximă admisă
Pe 6 iulie 2023, avea loc inaugurarea cu fast a podului peste Dunăre de la Brăila. A urmat însă o avalanșă de controverse pe tema lucrărilor executate de mântuială:
• șuruburi puse de formă la parapetul pistei pentru pietoni;
• infiltrații de la pilonul de pe malul brăilean;
• tasări în zona aceluiași pilon;
• deformații ale stratului de asfalt de pe tablierul podului.
În mod aparent ciudat, deformațiile au apărut doar pe sensul dinspre Tulcea spre Brăila.
Explicația era că pe pod circulau și camioanele firmelor de construcții din zona Galați–Brăila. Acestea aduceau piatră de la carierele din Dobrogea și la întoarcere depășeau masa maximă admisă. Unele transportau și 60 de tone de piatră. Asta, în condițiile în care masa maximă a autovehiculelor care pot circula pe pod este stabilită la 40 de tone.
După trei asfaltări, s-a ajuns la concluzia că trebuie schimbată soluția tehnică. În toamna anului trecut fusese asfaltat pentru a 4-a oară carosabilul de pe sensul Tulcea–Brăila. Prin urmare, în această primăvară a fost obținută rețeta cu cea mai rezistentă mixtură.
După recepționare, probabil că va fi un control strict al masei autovehiculelor care circulă pe pod. Și asta, pentru că acum nu va mai fi posibil să se dea vina nici pe proiectant, nici pe constructor.