Se închid stațiunile montane din Uniunea Europeană? Subiectul, pe masa liderilor europeni
La ultimul Consiliu European s-a discutat despre posibilitatea ca stațiunile de schi din Europa să fie închise pe perioada sezonului de iarnă. Nu s-a ajuns însă la nicio concluzie, motiv pentru care subeictul va fi reluat în următoarea reuniune a liderilor europeni care ar urma să aibă loc în decembrie.
Taberele sunt împărțile întrucât multe țări europene câștigă miliarde de euro anual prin intermediul stațiunilor montane.
Germania este de părere că stațiunile de schi ar trebui să fie ținute închise până la începutul lunii ianuarie, respectiv până după perioada sărbătorilor. Reamintim că țara deține președinția Consiliului UE.
„Voi spune acest lucru deschis: nu va fi ușor, dar vom încerca (nr. un acord european pentru închiderea stațiunilor de schi)”, a spus cancelarul Angela Merkel, după o discuție cu liderii regionali, conform BBC.
Pe de altă parte, Italia este de părere că o astfel de decizie ar trebui luată la nivelul întregii Uniuni Europene astfel încât turiștii să nu migreze către țările care decid să țină pârtiile deschise. Premierul italian este de acord cu închiderea stațiunilor montale până după perioada sărbătorilor.
„Dacă Italia ar decide să oprească toate teleschiurile fără niciun sprijin din partea Franței, Austriei și a celorlalte țări, atunci turiștii italieni ar risca să plece în străinătate și să aducă virusul în Italia”, a declarat premierul italian Giuseppe Conte, în cadrul unui interviu televizat.
În același timp, Franța este decisă să închidă stațiunile montane până la revelion.
Austria, una dintre principalele destinații în perioada de iarnă, cere compensații de la Uniunea Europeană
„UE va fi nevoită să acorde despăgubiri echivalente cu 80% din aceste venituri, în linie cu schema de ajutor adoptată de Guvernul austriac pentru companiile afectate de Covid-19”, spune ministrul finanțelor austriac, Gernot Blümel.
Care este poziția României
Întrebat despre discuția dintre liderii europeni pe tema închiderii stațiunilor montane, președintele Klaus Iohannis a evitat să dea un răspuns clar.
„La ultimul consiliu la care am participat nu s-a discutat despre perioada de vacanță, dar între timp știu că în Consiliul Uniunii – care este puțin altceva, sunt ambasadorii sau adjuncții ambasadorilor -, s-a discutat mult despre stațiunile montane în perioada de vacanță. Opiniile sunt divergente, ca să mă exprim așa, iar în ce privește România, noi vom elabora reglementări specifice și vom comunica aceste lucruri, însă măsurile generale rămân valabile și se aplică la toată lumea, indiferent dacă este pe schi, pe patină sau se duce pur și simplu să admire peisajul. Măsurile, restricțiile care sunt în vigoare pentru toată lumea sunt în vigoare și pentru stațiunile de la munte”, a declarat președintele Klaus Iohannis, conform Digi24.