Se întâmplă şi celor mai puternici. SUA anunţă măsuri extraordinare de îngheţare a cheltuielilor
Departamentul american al Trezoreriei va lua „măsuri extraordinare”, cu începere din 21 ianuarie, pentru a continua să-şi onoreze obligaţiile financiare, a anunţat vineri actualul secretar al Trezoreriei, Janet Yellen, citată de agenţiile internaţionale de presă.
Secretarul Trezoreriei SUA a precizat că aceste măsuri vor fi luate pentru a menține sub control plafonul datoriei, scrie agenţia spaniolă de ştiri EFE.
Într-o scrisoare adresată principalilor responsabili ai Congresului, Yellen a indicat că plafonul datoriei, în prezent cu puţin peste 36.000 de miliarde de dolari, „nu autorizează noi cheltuieli„.
Măsurile presupun oprirea plăţilor către mai multe fonduri de pensii, de sănătate şi de invaliditate din sectorul public – ajustări tehnice „care nu sunt imediat necesare pentru plata prestaţiilor„.
„Pensionarii şi funcţionarii publici nu vor fi afectaţi de aceste acţiuni„, a asigurat ea.
Acest tip de măsuri permit îngheţarea cheltuielilor şi evitarea rămânerii în urmă cu plata facturilor, ceea ce ar penaliza furnizorii statului şi, mai general, economia.
Ele pot fi doar temporare, până când Congresul ridică sau suspendă plafonul datoriei.
Yellen a făcut acest anunț într-o scrisoare adresată președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, republicanul Mike Johnson, cu doar trei zile înainte ca președintele american Joe Biden să predea puterea lui Donald Trump.
„O incertitudine considerabilă planează asupra duratei acestor măsuri extraordinare, având în vedere provocările legate de previzionarea plăților și veniturilor guvernului SUA cu mai multe luni înainte”, a declarat Yellen.
Limita de îndatorare nu autorizează noi cheltuieli, dar creează riscul ca guvernul federal să nu fie în măsură să își finanțeze obligațiile legale existente, asumate în trecut de Congres și de președinți ai ambelor partide”, a precizat oficialul Trezorerie americane.
Trump a cerut, de asemenea, Congresului, la negocierea prelungirii bugetului în decembrie, să includă o suspendare a limitei de îndatorare, dar unii republicani, îngrijorați de creșterea îndatorării, au respins acest lucru.
Președintele ales speră să aibă un răgaz precum Biden, care a obținut în iunie 2023 o suspendare a plafonului datoriei până la 1 ianuarie.